Een spies door de borst voor Allah

Soefi’s ontmoetten elkaar deze week bij hun heiligdom in Noord-Irak. Voor gebed en eten, maar vooral ook voor een hypnotiserend evenement met spiesen, messen en glas.

Judit Neurink en  Banzindji

Met kracht duwt de getulbande man een spies door de rechterborst van de dikke man. Die houdt zijn ogen strak gericht op de in een goudkleurig gewaad geklede sjeik. De trommels bewaren hun ritme, dat het hypnotiserende reciteren begeleidt. Bij de tweede borst ondervindt de spies tegenstand op weg naar buiten. De dikke man steekt zijn armen in de lucht en roept Allah aan. Als hij na enkele rondjes van de spiesen verlost wordt, bloedt alleen die laatste plek. Er wordt een witte tissue op gedrukt.

Het is een jaarlijks terugkerende ceremonie in het Koerdische dorp Banzindji. Duizenden soefi’s van de Al-Khadera sekte komen voor een pelgrimage naar het graf van hun twee heiligen, de sjeiks Isa en Moesa. Terwijl buiten tussen de graven hele families zitten te picknicken en de geur van gegrild vlees opstijgt, kussen onder de koepel binnen gelovigen de goudkleurige spijlen van de ruimte waarin de heiligen begraven zijn – de vijftiende generatie nakomelingen van de profeet, vertelt een bord. Er worden gebeden gemompeld; een oude vrouw in zwart vraagt God luidkeels om regen. De Koerdische regio kampt met droogte door het uitblijven van de winterregens.

„Dit is geen ceremonie om regen te krijgen”, benadrukt Boushra Abdelkader. De dochter van de huidige sjeik van de sekte begroet iedereen die het heiligdom binnenloopt. „We komen ieder jaar. Vorig jaar hebben we veel regen gehad, en waren er evenveel mensen. Waarom ze komen? Omdat het ze kracht geeft.”

„Ik kom hier om met Allah te spreken”, vertelt de 25-jarige Nias Humer. Maar ook om familie en vrienden te ontmoeten, zegt ze, iedereen voelt zich hier met elkaar verwant.

Op het met hoge hekken afgeschermde voetbalveld is inmiddels een religieuze dienst begonnen. Alleen mannen mogen erbij, vrouwen in veelkleurige Koerdische gewaden verdringen zich buiten om er iets van te zien en mompelen instemmend mee met de gebeden.

Dan beginnen de trommels hun pulserende ritme. Een oude man komt naar voren. Hij krijgt een spies door zijn mond geduwd die er in de onderkaak weer uitkomt. Een ander duwt zelf een spies zijn oog in, zich daarbij op zijn hoofd slaand. Even later slaat een jongere man zich verwoed met messen over de tong. Het bloed stroomt over zijn witte shirt. Een ander begint een tl-buis op te eten. Achter hem zwaaien mannen hun lange haren en bovenlichaam op en neer op de maat van de trommels. Daar rolt iemand zich in trance door het stof. De ordedienst moet hard werken om de zich nieuwsgierig naar voren drukkende mannen tegen te houden.

Hij doet het voor Allah, zegt de 27-jarige Isgar Sahid na afloop, de jongeman van de messen. En nee, hij voelt er niets van. „Je kunt me nu alles laten eten.” Hij doet dit al tien jaar, en niet alleen eens per jaar. Iedere donderdag en vrijdag komen de soefi’s bijeen en raken in trance. Hun littekens en wonden gaan vanzelf al snel weer dicht, „soms na een uur, soms al na tien minuten. Ik doe het om mensen te overtuigen zich tot de islam te bekeren”, zegt hij. „Want islam is de enige manier om dicht bij Allah te komen.”

De 70-jarige sjeik Khader Khasnazami verwoordt het – gesouffleerd door zijn zoon – net even anders. „We doen het als daad tegen die mensen die zeggen dat de profeet, dat de islam liegt.” Een medisch team is er niet, en ongelukken zijn er niet geweest. Hij glimlacht om de vraag. „De engelen zorgen voor ons. En die hebben de duivel weggestuurd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden