Een spel van loven, veinzen en flirten

Het is zonder twijfel het moeilijkste onderdeel van de tv-quiz: de kennismakingsronde. Hier ontpopt zich de ware spelleider. Toon belangstelling, maar nooit te royaal, want dan kun je je eerste quizvraag pas stellen om 2 voor 12. Het is een soort oprecht veinzen, een vak apart.

Tros-ster Lucille Werner snapt het. Kundig keuvelend bewaakt ze de wetten van Babbelonië. Wet één: spit nooit in de liefde. Stip het aan als een zoete fee, en ga dan door naar kandidaat nummer 2. Mrs. Lingo vroeg aan Laura: "Hoe heb je Harold leren kennen?" "Nou", zei Laura, "ik ging solliciteren in een kroeg, en toen vroeg ik het maar aan hem, want die andere vond ik te leuk." Een beetje warrig, maar met één spitse vraag werd alles duidelijk. Werner: "Harold, jij werkte in die kroeg?" "Ja", zei Harold, "ik was er bedrijfsleider." Gaat er een drama schuil achter Laura's cryptische antwoord? Had ze misschien een oogje op die 'leukere' barman, en is Harold tweede keus? We zullen het nooit weten. En dat is ook nergens voor nodig.

Formeler is Joost Prinsen. In 'Met het mes op tafel' (Max) spreekt hij iedereen aan met 'u', zelfs de piepjongen. Dat is het conservatisme van de vlinderstrik. Weet veel van de kandidaten. Tegen een blonde jonge vrouw: "U bent montessori- leidster, maar heeft u niet Europese studies gedaan?" Zij: "In een ver verleden."

Een nóg betere indruk kan een quizmaster niet maken: hij kent zelfs de oertijd van de kandidaat. Hoewel. Een deelnemer eerder vroeg Prinsen: "Wat is uw beroep ook alweer? " De kandidaat: "Ik doe promotie-onderzoek naar zonne-energie." Wet nummer 2: wees zo mogelijk vlot, maar nooit nonchalant.

Ook heel belangrijk: stel de kandidaat op z'n gemak met een compliment. Beau van Erven Dorens ('Show me the money') tegen Chris en Isabella: "Wat zijn jullie een stralend koppel." En, wijzend op Chris' shirt: "Jij hebt zelfs Whitney Houston meegebracht. "Chris: "Ja, voor het geval dat ik 't niet weet." Van Erven Dorens (SBS 6): "Ik hoor het al, jij bent hier de moppentapper." Een show met vaart. De kandidaten rennen de trap op, waar het geld wacht, en ondertussen licht de presentator hun doopceel. "Chris is marineman, zij assistant. Ze zijn een jaar bij elkaar en gaan in februari samenwonen."

Wees op de hoogte van de actualiteit, in de breedste zin des woords. Eddy Zoëy van 'The price is right' kreeg Ralf tegenover zich, een accountmanager. "Komt er nog een beetje geld binnen bij de bank?", vroeg de SBS 6-ster. Kijk, dat is klasse, weten waarover je het hebt. "Ach", zei Ralf, "dat gaat wel door." Waarop Zoëy: "Ja, die banken redden het wel, daar stroomt al het geld naartoe." Indrukwekkend, zowel qua voorbereiding als samenvattend en empathisch vermogen.

Maar het is niet louter bittere ernst bij Zoëy. Hij opende zijn show met: "Boemboem!" ( vuist in de lucht). Waarna de zaal: "Boemboem!" Toen Zoëy weer: "Boemboemboemboemboemboemboem!" En de zaal: "Boemboemboemboemboemboemboem!"

Een ideaal quizwoord: zeven lettergrepen en toch begrijpelijk. Waarmee Zoëy tevens de belangrijkste quizwet aller tijden in praktijk bracht: "Gedraag u niet al te wijs, waarom zoudt ge uzelf tot verbijstering brengen?" (Prediker 7:16).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden