Een Spaanstalige show omgeven met ruzie en scepsis

Het was een blauwdruk van de bekende Grammys-uitreiking, de jaarlijkse show van de Amerikaanse platenindustrie. Alleen werden nu Spaans en Engels door elkaar gehusseld, waren de bekroonde songs allemaal Spaanstalig en klonken de dankbetuigingen dikwijls in diezelfde taal. Amerika heeft woensdagnacht zijn eerste Latin Grammys uitgereikt.

Bert van Panhuis

Een show omgeven met ruzie en scepsis. Voordat onder anderen Jennifer Lopez en Gloria Estefan als presentatoren in het Staples Center in Los Angeles hun mond nog maar open hadden gedaan, was er al heibel tussen de Mexicaanse vleugel van de platenindustrie aan de ene kant en de Cubaans-Portoricaanse aan de andere. ,,Dit is een feestje van Emilio Estefan (de echtgenoot van Gloria) en Sony'', brieste Gilberto Moreno van de onafhankelijke platenmaatschappij Fonovisa. ,,Deze show vertegenwoordigt latino-artiesten voor geen meter.'' Fonovisa was dan ook niet van de partij bij de première van de Latin Grammys. En inderdaad, de Miami Sound Machine voerde de boventoon.

Latin music zit sinds een jaar in de lift; vorig jaar kwam vijf procent van de platenmarkt in de VS uit deze hoek. Gloria Estefan zwiepte in de jaren tachtig haar Miami Sound Machine de hitlijsten in. Maar de doorbraak is vorig jaar pas echt goed gekomen met Ricky Martin. De Portoricaan is het paradepaard geworden van de latin sound. En Martin is niet alleen gebleven. Enrique Iglesias en Marc Anthony verkopen miljoenen platen.

Bij de vrouwen is het al niet anders. Christina Aguilera heeft haar naam gevestigd en andere zangeressen breken door naar het grote podium. Maar ze moeten hun meerdere erkennen in Jennifer Lopez, ook al uit de Portoricaanse hoek, die zich als sterretje uit een tv-serie naar de platenstudio heeft opgewerkt. Een duet met Marc Anthony had een van de hoogtepunten moeten worden op het platengala, maar de zanger kon niet bij zijn zwangere echtgenote weg.

Geen nood, de organisatie had 'NSYNC ingeschakeld, de best verkopende boys band van dit ogenblik. Samen met de salsa-groep Son by Four brachten ze hun 'Yo Te Voy A Amar'. Eh? Oh, gewoon de Spaanstalige versie van de nieuwe single 'This I Promise You'. Want de enige taaleis om aan het Latin Grammy-feest te mogen meedoen is dat 51 procent van het nummer in het Spaans of het Portugees wordt gebracht. Voor de rest is iedereen welkom.

De platenindustrie heeft zo'n jaar of tien rondgelopen met het idee een apart gala te organiseren rondom de latino-muziek. Die was tot nu toe met zeven categorieën vertegenwoordigd op de gewone Grammy-show. Daar zaten we in de marge, meent Michael Greene, die de supervisie heeft over deze secor van de industrie. De Latin Grammys bieden de gelegenheid om het grote publiek bekend te maken met andere latino-artiesten dan Martin, Lopez en Anthony. Onzin, zeggen de sceptici, met zo'n show duw je de Latin sound naar de marge en kijkt als het nieuwtje er af is alleen maar een latino-publiek naar de jaarlijkse uitreiking.

En dan is er de grote vraag wat er precies aan bod moet komen op zo'n gala. De puristen vinden dat de latino-artiesten veel te veel concessies doen aan de platenwereld. Fonovisa meent dat er nauwelijks aandacht wordt gegeven aan de 'Mexicaanse' bijdrage aan de muziekcultuur. Slechts vijf van de tweehonderd voor een onderscheiding genomineerde artiesten kwamen uit die hoek.

Onzin, zegt Emilio Estefan, ,,we moeten blij zijn dan onze (de latino-stijl en de andere muziek in Amerika) cultuur en muzikale verledens bij elkaar komen. We moeten niet weer de culturele barricaden oprichten, die we als latino-gemeenschap in het verleden juist wilden slechten.''

In Nederland is de uitreiking van de Latin Grammys morgenavond om 19 uur op de televisie te zien bij Fox.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden