Een soepel kinderpardon is schrijnend voor het volgende gezin

Vijf kinderen overhandigen het fotoboekje Ik Blijf Hier aan Kamerleden. Het boekje is een oproep tot verblijfsrecht voor kinderen die al meer dan vijf jaar zonder verblijfsvergunning in Nederland wonen.Beeld ANP

Voor sommige gezinnen zijn de deze week bekend geworden asielvoorwaarden wrang, voor andere bieden ze kansen. ‘Dit zijn vaak mensen die geen advocaat hebben.’

Terwijl de coalitiepartijen discussieerden over een soepeler kinderpardon, werd het gezin Grigoryan op een vliegtuig naar Armenië gezet. Het CDA was al van standpunt veranderd en daarmee was er een Kamermeerderheid voor een ruimer pardon.

Mary Grigorjan (geen familie), de advocaat van het gezin, vroeg staatssecretaris Mark Harbers en de rechter om uitstel, maar tevergeefs. Acht dagen later, op 29 januari, bereikte de coalitie een akkoord. De criteria voor het kinderpardon, die maandag bekend werden, zijn buitengewoon wrang voor vader Hovik Grigoryan en zijn vrouw Naira, die negen jaar in Nederland woonden met hun kinderen Shu­shan (8), Vrej (5) en Jemma (3). Een van de eisen is dat een kind in Nederland verbleef op 29 januari. “Als ze acht dagen langer hadden mogen blijven, hadden ze aan alle criteria van het kinderpardon voldaan”, zegt hun advocaat.

De criteria bieden voor andere ­gezinnen juist kansen. Kinderen die eerder geen aanspraak maakten op het pardon, kunnen dat nu wel. De IND probeert de kinderen voor het einde van het jaar te laten weten of ze een verblijfsvergunning krijgen. Maar er kan nog steeds gesteggel komen, zegt Wil Eikelboom, voorzitter van de Vereniging van Asieladvocaten en -juristen Nederland.

Heeft zo’n gezin Grigoryan nu gewoon pech?

“Daar lijkt de staatssecretaris op aan te sturen. Anderzijds is de overheid wel verantwoordelijk voor behoorlijk bestuur. Je kunt je afvragen of daar sprake van is, wanneer mensen met de haven in zicht overboord zijn gegooid. Dit lijkt op willekeur en dat is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ik kan me ook goed voorstellen dat de staatssecretaris voor deze mensen gebruik maakt van zijn discretionaire bevoegdheid, zolang hij die nog heeft.”

Wie zijn de kinderen die eerder geen aanspraak maakten op het kinderpardon, maar nu wel?

“Dit zijn kinderen van ouders die eerder waarschijnlijk wel zagen dat ze niet aan de voorwaarden van het kinderpardon voldeden. Vooral het meewerkcriterium speelde een rol. Ouders moesten aantonen dat ze tijdens hun gehele verblijf in Nederland altijd meewerkten aan hun vertrek. Dat criterium werd zo streng toegepast dat advocaten op een gegeven moment zagen: dit heeft geen zin.”

Het meewerkcriterium geldt nu niet meer. Je moet wel beschikbaar zijn geweest voor vertrek. Wat is dat?

“Grofweg betekent dit: wist de rijksoverheid waar je woonde? De grote vraag is hoe streng dit criterium wordt toegepast. Dat zal bepalen of dit inderdaad een ruimhartige regeling wordt of dat er alsnog gesteggel komt. Ik voorzie dat de woonplaats van veel mensen niet bekend was bij de rijksoverheid, maar wel bij de gemeente, school of de Duo (Dienst Uitvoering Onderwijs, red.).”

Hoe veel kinderen maakten eerder geen aanspraak maar nu wel?

“Dat is moeilijk te zeggen. Ik schat tientallen, misschien honderden. Het kunnen er ook veel meer zijn, doordat je maar twee weken hebt om je aan te melden. Als mensen niet de tijd hebben zich rustig over kansen te laten adviseren, heb je het risico dat ze het zekere voor het onzekere nemen en het er maar op wagen. Dan zou de IND nog veel werk kunnen krijgen.”

De criteria lijken best duidelijk. Waarom vindt u twee weken dan zo kort?

“Dit zijn vaak mensen die geen advocaat hebben. Ze gaan vooral af op wat ze horen van anderen. Het kan zijn dat ze niet op tijd horen van de mogelijkheid en het is de vraag of ze goed advies krijgen. De meeste advocaten kijken nu wel naar de dossiers van oude cliënten om te kijken of ze nu kans maken, maar soms is er al lange tijd geen contact meer.”

Lees alles over het kinderpardon in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden