'Een sociale beweging moet cool en tof zijn'

Ron Meyer: 'Wie ben ik om over een politiek monument te zeggen dat hij een foutje maakt?' Beeld Ton Toemen
Ron Meyer: 'Wie ben ik om over een politiek monument te zeggen dat hij een foutje maakt?'Beeld Ton Toemen

Hij toonde zijn organisatietalent bij de FNV, en zijn liefde voor de lokale politiek in de gemeenteraad van Heerlen. Nu wil Ron Meyer voorzitter worden van de SP. Een andere voorzitter dan Jan Marijnissen was.

Waarom een interview met zo'n simpele vakbondsman als ik?" Ruim een maand geleden toen het interviewverzoek de deur uitging en nog niet bekend was dat Ron Meyer (33) zou gaan strijden voor het voorzitterschap van de SP, was dat zijn reactie. De zeer waarschijnlijke opvolger van Jan Marijnissen toont zich bescheiden, maar zet die nederigheid graag opzij om de wereld een beetje mooier te maken.

Al jaren is Ron Meyer het gezicht van veel FNV-campagnes. Het zijn opvallende acties doordat Meyer de mensen "zelf hun problemen laat oplossen". Worden schoonmakers slecht betaald, geïntimideerd en gediscrimineerd? Dan gaat de vakbondsman thuis bij hen langs. Hij luistert naar hun problemen en probeert ze te overtuigen dat zij zelf dat verhaal naar buiten moeten brengen. Hij selecteert eventuele leiders en motiveert hen het voortouw te nemen. Dan staan Eva, Brahim en Kapi plots met een megafoon voor hun mond een menigte toe te spreken, terwijl Meyer het hele proces begeleidt en als onderhandelaar aan de cao-tafels zit.

Op de achtergrond
De tot fiscalist opgeleide Limburger reist van Groningen tot Rotterdam, van Zwolle naar Den Haag. En dat al jarenlang. Een voorzitterschap bij de vakbond of bij zijn andere grote liefde, de SP, is een logisch vervolg.

"Toen ik in 2002 actief werd voor de SP wilde ik eigenlijk de straat niet op. Ik opereer liever op de achtergrond. Maar ik ben er achter gekomen dat je soms naar voren moet treden als je de wereld wilt verbeteren. Als je iets wilt bereiken moet je hard werken. Ik maakte bij de FNV wel eens werkweken van tachtig uur."

Zo lang hij bij thuiskomst in Heerlen ook nog energie heeft om te ravotten met zijn twee kinderen en hen af en toe naar school brengt, vindt zijn vrouw Nicole het prima. "Zo doen we dit al jaren samen", zegt ze.

Meyer: "Ik probeer er zoveel mogelijk voor hen te zijn. Zij zijn mijn basis." Zo gaat hij altijd met zijn zoontje naar de voetbalwedstrijden van Roda JC. "Daar komt niets tussen. Maar ik probeer mijn kinderen ook mee te geven dat woorden alleen niet genoeg zijn als je iets wilt veranderen."

Mensonterend
In zijn eigen jeugd speelde politiek geen grote rol. Wel de sociale omgeving. Bij het station van Heerlen hingen om 8 uur 's ochtends, als Meyer naar school fietste, al tippelhoertjes rond, vertelt hij. "Als ik uit school kwam om vier uur waren ze er nog. Het was mensonterend om te zien. Het was eigenlijk een gebied waar je een kind niet wilt laten lopen. Drugsverslaafden sliepen onder een tunnel. Ik heb mensen zien sterven toen ik nog een tiener was. Wat dat met je doet? Het werd eigenlijk gewoon. Maar toen ik vijftien was, vroeg ik me wel af waarom we deze mensen niet hielpen. Toen de SP in 2002 in het college kwam in Heerlen hebben we gestreden voor goede dag- en nachtopvang. De drugsrunners zijn weggejaagd. Nu is het redelijk onder controle."

De Socialistische Partij werd in 1998 de grootste partij in de stad, verloor wat in 2002, om in 2006 sterker dan ooit terug te komen. Meyer wil als hij partijvoorzitter wordt van de SP ook gemeenteraadslid in Heerlen blijven.

"Lokale politiek is ontzettend leuk. Het leukste vind ik misschien nog wel de discussies met PVV-stemmers. Zij zijn bang hun eigen vertrouwde omgeving kwijt te raken en ze vallen voor de duidelijke taal van Geert Wilders. Maar ze zien niet dat die niets daadwerkelijk doet. Wij houden in gemeenten de thuiszorg op orde. De PVV is er niet. Ik probeer de mensen ook te laten zien dat niet alleen Truus, maar ook Mohammed last heeft van de bezuinigingen. Het is niet de schuld van Mohammed dat dit kabinet de thuiszorg kapot bezuinigt."

De taal die Geert Wilders bezigt, noemt Meyer walgelijk. "Maar de mensen die op hem stemmen zijn dat niet. Ik snap dat ze teleurgesteld zijn in de oude politiek en dat ze een alternatief zoeken en dan terechtkomen bij iemand die zogenaamd zegt waar het op staat. Maar iemand die mensen uitsluit en vernedert op grond van hun geloof is nooit de oplossing. Integendeel. Wij leggen dan dus uit dat het gevaarlijke taal is van Wilders, waarbij mensen worden uitgesloten."

Bemoeienis
Zou de goedgebekte Meyer niet liever lijsttrekker worden bij landelijke verkiezingen? Dan kan hij in debat met Wilders. "Met Emile Roemer hebben we al de best mogelijke fractievoorzitter. Bij de SP is het partijvoorzitterschap een heel belangrijke functie. Die moet de mensen organiseren, groepen aan zich binden."

Als Meyer partijvoorzitter wordt, zal hij stoppen met het vakbondswerk, met pijn in het hart, om veel het land in te gaan, naar de lokale SP-afdelingen. Heeft Marijnissen dat te weinig gedaan? En zich te veel met de landelijke politiek bemoeid, bijvoorbeeld toen hij de fractievoorzitter tijdens de verkiezingscampagne van 2012 afviel toen Roemer zei geen boetes aan Brussel te betalen bij een begrotingstekort.

Meyer: "Roemer had groot gelijk toen hij zei: over my dead body. Misschien had hij zelfs nog meer de beuk erin moeten gooien."

Had Marijnissen het dus mis door te zeggen dat Roemer een beginnersfoutje maakte? "Hoho, wie ben ik om over een politiek monument te zeggen dat hij een foutje maakt? Maar ik zal in elk geval veel meer het land in gaan."

Stevig debat
Is kritiek op de grote leider soms niet welkom? "Ik kijk graag vooruit."

Is dat zo, of durft de jonge talentvolle SP'er geen commentaar te hebben op Marijnissen? "Onzin. Het is hartstikke belangrijk dat mensen durven te zeggen waar ze voor staan. Ik heb altijd stevige discussies gehad met mensen in de partij, ook met Jan. Wij zijn de meest democratische partij in het land. In die democratie hoort een stevig debat. Jan houdt van stevigheid. Ik ook. Als je daar niet tegen kunt, als je niet onverzettelijk bent, tja."

Tja, wat dan?

"Als je voorzitter bent, komen er duizenden ideeën op je af. Daar moet je kritisch naar kijken. Jan is kritisch. Maar als je met goede argumenten komt, dan staat hij daar open voor."

Zo wil de jonge vakbondsman ook te werk gaan. "Ik ben liever een wegwijzer die altijd de goede weg wijst, ook bij storm, dan een windvaan die met alle winden meewaait. En die weg moet je wijzen zonder vernieuwing tegen te houden. Ik wil heel graag jonge mensen aan onze partij binden, want die trekken uiteindelijk de kar. Anders bloed je dood. Een sociale beweging moet cool, stoer en tof zijn."

Nieuwe leden trekken is tegenwoordig een helse klus. Het huidige partijbestuur van de SP had enkele jaren geleden het voornemen om het aantal afdelingen in het land te laten groeien van 150 naar 200. Dat is niet gelukt. De teller staat op 160.

Stoerste partij van Nederland
Ook het ledental moest stijgen van 46.000 in 2011 naar 50.000 eind 2012. Het zijn er nu slechts 42.000. Meyer wil niet zeggen hoeveel afdelingen of leden hij nastreeft.

"Kijk, we zijn niet opgericht om klein te blijven, maar ik ga geen gouden bergen beloven. Dat kan alleen maar tot teleurstellingen leiden. Wel heb ik de ambitie om de grootste en stoerste partij van Nederland te worden, en ja, daar hebben we dus meer leden voor nodig. Nu staan CDA en PvdA nog boven ons. Maar ik wil vooral actieve leden. Want met acties kunnen we de buurten verbeteren."

Meyer wil dus door op de activistische lijn. Hij heeft daarbij al bewezen dat hij goed mensen kan binden en activeren. Ook mensen van wie op het eerste gezicht wordt gedacht dat het niet lukt om hen te organiseren, benadrukt hij.

"Er wordt gezegd dat jongeren geen interesse hebben in vakbonden. Maar met de actie Young & United waarin wordt gestreden voor het afschaffen van het jeugdloon, heeft de FNV in korte tijd bijna vierduizend jongeren aan zich gebonden."

"En kijk naar de schoonmakers. Dat zijn vooral mensen van allochtone komaf. 'Je krijgt hen niet in actie', werd er gezegd. Maar we hebben ze de in groten getale de straat opgekregen om te demonstreren. Dat doe ik trouwens niet alleen, hè? Ik doe het werk bij de FNV met heel veel andere mensen. Ik ben echt maar een eenvoudige vakbondsjongen."

Wie is Ron Meyer?

Ron Meyer is geboren in 1981 in Heerlen, waar hij nog steeds woont. Zijn beide opa's werkten in de mijnen, zijn vader was koelmonteur, zijn moeder werkte in de thuiszorg. Meyer heeft fiscaal recht gestudeerd in Maastricht, en ruim een jaar gewerkt bij Deloitte. In 2005 stapte hij over naar de vakbond. Bij de FNV leidde hij diverse grote acties, zoals voor de schoonmakers. Sinds 2006 is hij raadslid voor de SP in Heerlen. Meyer is getrouwd en heeft twee kinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden