Een soapserie is de perfecte springplank

Razend druk hebben ze het, de voormalige soapsterretjes die aan een serieuze acteercarrière begonnen zijn. En wij maar denken dat ze na een kortstondig succes roemloos ten onder zouden gaan wegens gebrek aan talent.

Neem bijvoorbeeld Daan Schuurmans. Hij is er niet blij mee om als ex-soapie te worden betiteld -,,ik heb de toneelschool afgemaakt!''- maar hij brak nu eenmaal door in de Dynasty-achtige RTL4-serie 'Westenwind'. Sindsdien heeft hij een boordevolle agenda. De film 'Costa!', gevolgd door de gelijknamige BNN-serie, gastrollen in 'Baantjer' en 'Rozengeur en Wodka Lime'. En dan wordt nu zijn naam weer genoemd voor de verfilming van de legendarische tv-serie 'Floris' en het vervolg op de al even legendarische film 'Soldaat van Oranje'.

De opnamen voor de film 'Volle maan' heeft hij zojuist afgerond. In deze variant op het succesnummer 'Costa!' (zon, zee, mooie jongens & meiden), die in oktober in de bioscoop komt, speelt een heel stel ex-soap collega's mee. Zoals daar zijn Georgina Verbaan, Cas Jansen en Teun Kuilboer die begonnen in 'Goede Tijden, Slechte Tijden' (GTST), en Jasmine Sendar, Lieke van Lexmond en Edgar Wurfbain uit 'Goudkust'. Die laatste soapserie is inmiddels ter ziele, maar de acteurs spelen vrolijk verder. Zo doet Edgar Wurfbain ook weer mee in de serie 'Costa!' waarin ook oud-Goudkust-collega's Froukje de Both en Esmée de la Bretonière spelen. Georgina Verbaan deed ook aan die serie mee, maar heeft inmiddels moeten afzeggen wegens tijdgebrek. Zij werkt in Zuid-Afrika aan de film 'Adrenaline'. Haar GTST-zusje Katja Schuurman is wel van de partij, al heeft ze ook andere verplichtingen. Binnenkort is zij te zien in de verfilming van 'De oesters van Nam Kee', samen met Egbert Jan Weeber, die weer doorbrak in de docu-soap 'Finals' van BNN. Die Egbert Jan zit dan ook weer in de film 'Van God los', vrij gebaseerd op het verhaal van de bende van Venlo, waarin Angela Schijf (ex-'GTST') de rol van gangsterliefje zal spelen.

Angela hoeft niet lang te wachten op een volgende klus, want plannen voor een Net 5-serie, die waarschijnlijk 'Meiden van de Wit' gaat heten, zijn al in een vergevorderd stadium. Daarin zal ook Frédérique Huydts spelen, die net als Angela in 'GTST' begon. En wie doet ook mee? Teun Kuilboer, die weer in 'Volle maan' zit en ook bij 'GTST' begon.

Angela Schijf probeerde het serieuze acteren uit in 'Ik ook van jou', de verfilming van het boek van Ronald Giphart, waarin ze Antonie Kamerling als tegenspeler had. Antonie is trouwens het lichtend voorbeeld voor al die ex-soapies die het willen maken, want hij en zijn vrouw Isa Hoes (allebei ex-'GTST') worden helemaal serieus genomen en hebben het etiket ex-soapie inmiddels afgeschud.

Er wordt trouwens weer een boek van Ronald Giphart verfilmd: 'Phileine zegt sorry'. En daarin zal Michiel Huisman een rol spelen. Michiel zat weer in 'Costa', de film én de serie. Maar de serie moet hij nu vaarwel zeggen, dat viel niet te combineren. Zijn rol wordt overgenomen door Sander Foppele, die weer bekend is geworden door zijn rol in de soap 'Onderweg naar morgen'.

U volgt het nog?

Dan nog even Johnny de Mol (ex-'GTST') die op zijn website Glamago de verrichtingen van al zijn collega's wereldkundig maakt, maar tussendoor ook tijd vindt voor de film 'Boy', over een Antilliaanse verzetsstrijder. En hij gaat spelen in de legerserie 'Code Red' waarin Tanja Jess (ook al ex-'GTST') haar opwachting zal maken.

De hoeveelheid films en tv-series die op ons afkomt is duizelingwekkend en de ex-soapies varen er wel bij. Maar je vraagt je wel af of er nog plek is voor het jonge talent dat van de toneelscholen afkomt. Dan maar net als Daan Schuurmans met een soap beginnen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden