Een soap als schop onder de kont

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Vroeger ging zo'n jongen die niet wilde deugen het leger in en daar maakten ze er wel een man met moraal en ambitie van. Maar wat doe je, nu er geen dienstplicht meer is, met een zoon die overdag op de bank en 's nachts in de kroeg hangt en verder nergens voor te porren is?

Daarover maak je een realitysoap. Heus, dat is de motivatie van Dries Roelvink om een cameraploeg van RTL in huis te halen. Hij wil zoon Dave 'een spiegeltje voorhouden' en hij denkt dat het helpt als Nederland meekijkt.

U bent even kwijt wie Dries Roelvink ook al weer is? Dat kan, hij is een niet al te succesvolle volkszanger, maar misschien herinnert u zich de reclame met een doorgebruinde man in een te klein geel zwembroekje. Die dus. Zijn zoon Dave werd vorig jaar plots een bekende Nederlander omdat hij juist geen zwembroek aan had in de jacuzzi van een schatrijke Noord-Hollandse familie. Dave was, met een groep Amsterdamse vrienden, door de dochter des huizes uitgenodigd in de villa en na een wilde nacht bleken er goederen ter waarde van 60.000 euro verdwenen te zijn.

In een poging de politie er buiten te houden, werd het meisje gechanteerd met een filmpje waarop het nachtelijke feestje in de achtertuin was vastgelegd. Maar haar ouders stapten toch naar de politie, het filmpje belandde op internet en Dave verdween drie dagen in de cel.

Over die ellende, breed uitgemeten in de media, wil Dries het niet meer hebben. Wel wil hij dat zoon Dave zijn leven betert. Dries ziet genoeg mogelijkheden voor Dave. Het idee dat hij profvoetballer kan worden heeft hij laten varen (Dave had er geen zin in) maar model, acteur of zanger kan zoonlief prima worden. Hij wil maar zeggen: de lat ligt echt niet zo hoog.

De hele familie doet mee aan dit project: Dave's moeder Lucienne, de ex-vrouw van Dries, Dave's broer Donny die wel deugt - hij gaat naar school en heeft vaste verkering - en Honoria, de nieuwe vrouw van Dries die overigens heel goed kan opschieten met Lucienne. Samen plengen de vrouwen menige traan om die ondeugende Dave.

Jammer alleen is dat het de rest van Nederland niets kan schelen. Terwijl de Roelvinkjes er alles aan doen om het interessant te maken voor de kijker. Ze wonen nota bene in de beroemdste winkelstraat van Nederland, de Amsterdamse P.C., in een appartement boven de befaamde herenkledingzaak Oger, waar alle sterren hun pakken kopen en waar Honoria werkt. Dave speelt de rol van irritant luie aanmodderfakker met overtuiging. Stiefmoeder Honoria maakt luidkeels ruzie met de stiefzoon omdat hij om vijf uur 's ochtends thuiskomt en zijn sleutels vergeten is. Dries onthult dat hij 's nachts in een emmer plast omdat hij de trap tussen slaapkamer en toilet te steil vindt - enfin, de gebruikelijke ingrediënten die het genre doorgaans zo geliefd maken.

Toch keken er dinsdag 'slechts' 473.000 men sen naar de eerste aflevering en was de kritiek op de sociale media niet mals.

Is daarmee de hoop vervlogen dat het goed komt met Dave? Nee, in 'Koffietijd' vertelde Dries onlangs dat zijn zoon een vriendinnetje heeft. Nu neemt hij wel vaker een meisje mee naar huis, maar deze keer is het serieus. Want hij heeft voor haar een eitje gebakken. En dat zegt wel iets, volgens vader.

Dat was vroeger inderdaad de andere oplossing voor jongens die niet wilden deugen: die moesten zo snel mogelijk aan de vrouw.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden