Een snoeiharde onderhandelaar

TROUW

De Belgische topdiplomaat Didier Seeuws, door collega's omschreven als 'werkbeest' en 'bikkelhard', gaat namens de EU de onderhandelingen leiden met Londen over de Brexit. Seeuws zal binnen de EU-ministerraad de zogenoemde Brexit-taskforce leiden.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, zag in de 50-jarige Seeuws de beste kandidaat om de loodzware klus te klaren, mede vanwege zijn ervaring als onderhandelaar en zijn bestuurlijke gaven. Momenteel is Seeuws directeur Transport, Telecommunicatie en Energie van de Europese Raad.

Seeuws studeerde diplomatieke wetenschappen en Europees recht in zijn geboortestad Gent, en trad snel na zijn afstuderen in diplomatieke dienst. Hij werd in 2003 de woordvoerder van de Belgische ex-premier Guy Verhofstadt, toen hij nog het liberale blok in het Europees Parlement leidde. In 2012 werd hij de rechterhand van Herman Van Rompuy, Tusks voorganger. Die stap nam Verhofstadt hem niet in dank af: hij had hem namelijk een baan aangeboden om opnieuw voor hem te werken in het EP. Een ex-collega beschreef hem in de Belgische krant De Tijd als 'heel intelligent'. Een andere omschreef hem als veeleisend tegenover zijn medewerkers: "Als die onnauwkeurig werk afleveren, kan hij bikkelhard zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden