Een slordige biografie met simpele recepten

Bij Audrey Hepburn thuis

Luca Dottu Uitgeverij: Kosmos

Prijs: euro20

***

Deze week is het eenenzeventig jaar geleden dat ook Nederlands beroemde Hollywoodster Audrey Hepburn door de geallieerden werd bevrijd. Op 4 mei 1945 was ze zestien jaar oud geworden, ze woog op de dag van de bevrijding veertig kilo, wat voor haar lengte van 1,67 meter zeer onder de maat was. Ze leed aan astma, geelzucht en nog een aantal andere ziektes veroorzaakt door ondervoeding, zoals acute bloedarmoede en ernstig oedeem.

Audrey woonde toentertijd samen met haar moeder in Arnhem. De honger en andere ontberingen die ze had ondergaan in de winter van 1944-1945 zouden de rest van haar leven een rol blijven spelen. Voor haar stonden familie, huiselijkheid en lekker eten bovenaan de lijst van belangrijke zaken in het leven.

Audrey trouwde twee keer en werd uiteindelijk gelukkig met Robert Wolders, met wie ze niet trouwde. Uit het eerste huwelijk kwam zoon Sean Ferrer voort, uit haar tweede, met de Italiaanse psychiater Andrea Dotti, volgde elf jaar later een tweede zoon: Luca Dotti. Deze schreef een biografie over Audrey aan de hand van haar recepten. Recepten die ze opschreef op papiertjes, in schriftjes of die Luca zich herinnerde van vroeger thuis. De mooie, immer jong ogende Audrey had zich uit de filmwereld teruggetrokken omdat ze liever haar zoons een warm nest wilde geven dan een glamourvrouw in Hollywood zijn.

De laatste jaren van haar leven was ze werkzaam als ambassadeur voor Unicef en bezocht ze kinderen in Somalië en Ethiopië die haar herinnerden aan haar eigen moeilijke tijd in de oorlog. Deze Audrey sleepte tijdens haar reizen over de wereld zware koffers mee, niet gevuld met kleding maar met pasta. Omdat ze altijd overal een spaghetti al pomodoro moest kunnen eten als ze daar behoefte aan had.

Het levensverhaal van Audrey Hepburn is liefdevol maar slordig opgetekend aan de hand van vijftig recepten. Voor die recepten hoef je het boek niet te kopen, er zit niet veel spannends bij. Een pesto waar peterselie aan wordt toegevoegd omdat basilicum niet eenvoudig verkrijgbaar was in de Zwitserse bergen, een met rijst gevulde tomaat die een uur in de oven moet staan terwijl er gare rijst gebruikt wordt of de tortilla waar behalve ui en aardappels niks in zit, er komt geen knoflook aan te pas. Zoonlief heeft misschien wel net te makkelijk bedacht het verhaal van zijn moeder in (kook)boekvorm te publiceren. Het is voor een middagje lekker weglezen en foto's kijken.

Audrey Hepburn overleed in 1993, ze werd slechts 64 jaar oud.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden