Een slingerend pad naar de kracht in jezelf

Tijn Touber: Yogi Power. Oude wijsheid voor een nieuwe tijd. A.W. Bruna Uitgevers Amsterdam. 231 blz. euro 17,95

***

De schrijver

Deze auteur van de bestseller 'Spoedcursus Verlichting' is inmiddels een publiek figuur. Na zijn muzikale carrière als oprichter van popgroep Loïs Lane wijdde Tijn Touber (1960) zijn leven aan bewustzijnsontwikkeling. Zo richtte hij Stadsverlichting op (waar mensen vanuit 823 huiskamers tegelijk mediteren), geeft hij lezingen, cursussen, leidt meditaties en schrijft columns. 'Het geheim van Genialiteit' was genomineerd als beste spirituele boek van 2012.

Zijn thema

De achterflapbelofte dat 'Yogi Power' de geschiedenis van de yogi's zou beschrijven zet de lezer meteen op het verkeerde been. Hoewel het boek getuigt van een brede kennis van yogi's en goeroes als Vivekenanda, Osho (Bhagwan Shree Rajneesh) en Ramakrishna, hun leer en leven, is de link met een geschiedschrijving ver te zoeken. Daarvoor ontbreekt chronologie en te veel kritische distantie, zeker in het begin. Voor de helderheid: een yogi is 'iemand die het goddelijke ziet in alle wezens, kan spelen met de krachten van het universum, meester is over zijn gedachten, volkomen zuiver is en vrij van egoïsme, trots en aardse ambitie'.

'Yogi Power' gaat eerder over Toubers bewustwordingsproces, verteld in aaneengeregen inzichten uit ervaringen, boeken, tientallen ontmoetingen met goeroes (veelal interviews die hij maakte voor tijdschrift Ode) en zeventien reizen naar India. Soms met overbekende details: dat hij veertien jaar als yogi leefde en drank, drugs, tv-kijken en seks inwisselde voor mediteren. Soms redelijk onbekend: zijn relatie eindigde bij gebrek aan 'groeimogelijkheden'.

Een kronkelig levenspad, zeer associatief beschreven. Vooral dit laatste slingert de lezer tussen talloze interessante, maar soms ook warrige, twijfelachtige anekdotes over verdwijnende tumoren van zieken na meditatie, het mysterie van de achteruitlopende tijd en het collectief voorvoelen van de toekomst. Na driekwart van het boek komt Touber tot de kern, dat wat goeroes ons kunnen leren over de ware verbinding met jezelf, de ander en de wereld.

Zijn visie

Interessant wordt het daar waar Touber de val van goeroes als Osho en Andrew Cohen analyseert. Het gaat fout bij machtsdenken, een opgeblazen ego. Machtsgoeroes hebben hun beste tijd gehad, legt Touber uit aan de hand van Josephs Campbells 'A hero with a thousand faces' (1949). In de vele verhalen die hoogleraar mythologie Campbell analyseerde is iedere 'held' (mens) op zoek naar de graal (hoogste bestemming, verbondenheid). Hij doorloopt daarbij drie fases, die Touber over de moderne tijd legt. In de eerste (de Schijnkoning) ziet de held het licht maar zet dit in als machtsmiddel tot meerdere glorie van zichzelf. Daarna (de Dolksteek) komt de held ten val door overmoed en leert nederigheid. In de derde fase (Terugkeer naar het Licht) herpakt de held zich, stapt uit de slachtofferrol, vindt de meester in zichzelf en kan zich verbinden met anderen. Onze tijd is er rijp voor, stelt Touber. Een krachtenbundeling van de collectief ingestelde Generatie Y en de ervaren, bemiddelde babyboomers kan tot een maatschappelijke aardverschuiving leiden.

Centrale zin

"Om van de fase van macht, mind en manipulatie te verhuizen naar de nieuwe fase van kracht, hart en gelijkwaardigheid, is een bewustzijnssprong nodig. Joseph Campbell zegt hierover: 'Dit is een moment van dood en wederopstanding, waarin de held wordt gezuiverd door een laatste offer te brengen (het loslaten van ego-identificaties).'"

Reden om dit boek niet te lezen

Heel veel nieuwe inzichten levert Touber niet. Zijn vaak kritiekloze benadering en het hoge hak-op-de-tak-gehalte zijn hinderlijk.

Reden om dit boek wel te lezen

Wie net als Touber vindt dat loskomen van het ego de remedie is voor een verlicht bestaan vindt in 'Yogi Power' inspiratie ter persoonlijke verrijking. Korte leesmomenten zijn dan aan te raden, te meer omdat vrijwel elke paragraaf afsluit met een persoonlijke reflectievraag als: resoneer jij met jouw blauwdruk? Dat wordt in een lopend verhaal vermoeiend. Mooi is dat elk hoofdstuk wordt ingeleid met een gedicht van de Tachtigers (Willem Kloos, Herman Gorter, etc) die nadruk legden op zieleroerselen en schoonheid.

Trouw tipt religie

1. De lange zevende eeuw Wim Jurg

2. Eerste hulp bij kloosterbezoek Jan-Willem Wits

3. Yogi Power Tijn Touber

4. Flexibel geloven Manuela Kalsky en Frieda Pruim

5. Samuel Pallache Mercedes García-Arenal en Gerard Wiegers

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden