Weblog

Een slimme batterij voor de sier

De Yoe, een slimme batterij die over een paar jaar in huis kan staan te pronken. Beeld Younicos
De Yoe, een slimme batterij die over een paar jaar in huis kan staan te pronken.Beeld Younicos

Terwijl onderzoeken aantonen dat een eigen accu in huis goed zou zijn voor de stroom thuis en bij de buren, heeft nog niemand zo'n batterij onder zijn dak. Hoe lang moeten we nog wachten?

Het probleem van de batterijen is voorlopig vooral nog hun prijs. Technisch zijn er in principe geen belemmeringen meer. De technologie wordt weliswaar nog voortdurend verbeterd, maar met de huidige kennis is al een zeer bruikbare thuisaccu te maken. Die is dan echter niet of nauwelijks rendabel te krijgen.

Een van de bedrijven die zich echter al wel voorbereidt op het moment dat de kostprijs ver genoeg daalt, is Younicos in Berlijn. Ze hebben zelfs al een studiemodel van een slimme huisbatterij, waarmee ze en passant ook duidelijk maken dat een batterij geen lomp vierkant ding hoeft te zijn. Hun Yoe past probleemloos in een modern interieur.
Een woordvoerder van het Duitse bedrijf durft niet te zeggen wanneer ik hun Yoe zal kunnen kopen. "Dat kan nog 5 jaar of langer duren, maar evenzogoed kan de ontwikkeling ook veel sneller gaan." Van belang daarbij is onder meer hoe snel elektrische auto's, met hun grote accu's, op de weg gaan verschijnen. Alsook of nieuwe technologieën die zijn aangekondigd de prijs voor opslag van stroom inderdaad van pakweg 700 naar 100 of 200 euro per kWh weten terug te brengen.

Azoren
Iets grootschaliger, zeg maar: een buurtbatterij, is de techniek al wel rendabel, aldus Younicos. Dat gaan ze onder meer aantonen op het Azoren-eiland Graciosa. Daar combineert Younicos windmolens, zonnepanelen en een flinke batterij, waarmee dan 70 procent van het jaargebruik van het Portugese eiland gedekt kan worden. De huidige dieselgeneratoren kunnen daar dan goeddeels worden opgedoekt, terwijl een deel nog alleen zal draaien om in piekuren stroom te leveren. De groene stroom moet op Graciosa bovendien goedkoper worden dan de diesel-stroom. Vanaf 2014 zullen de bijna 5000 bewoners van Graciosa kunnen zien of het allemaal klopt.

Zoals ik bij de Fotonenboer al liet zien, zijn grote batterijen in combinatie met wind- en zonne-energie ook in Nederland al doorgedrongen. Binnenkort start een proef met een buurtbatterij waarop woonhuizen worden aangesloten. Daarover hoop ik heel spoedig wat meer te kunnen melden.

Dit is deel 5 in een korte serie over energie-opslag. (Opslag 5)

Voor meer energienieuws kunt u ook terecht op Twitter, bij @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden