Een slaapzak en de Pluto Plus, verder heb je niks nodig

Welk voorwerp staat op een ereplaats in uw huis, wat neemt u beslist mee als er brand uitbreekt? Misschien is het niet eens het kostbaarste wat u heeft. Vaak bepalen herinneringen en emoties wat ons dierbaarste bezit is.

"Toen mijn man en ik begin jaren zeventig een nieuwe tent nodig hadden, gingen we naar buitensportwinkel Carl Denig in Amsterdam. Daar kochten we een Pluto Plus, een lekker licht éénstokkertje. Een simpel, kakikleurig tentje met aan de voorkant een schaapskooiluifel. Kijk, hij staat in een oude zwart-wit folder die ik nog heb: gewicht 4600 gram, 'handgefestonneerde nok met leder versterkt'. Twintig jaar later kwam ik in het reparatieatelier van Carl Denig te werken. Toen ik bij het sollicitatiegesprek zei dat ik dankzij mijn coupeuse-opleiding een feston in een tentdak kon maken, werd ik meteen aangenomen.

Mijn man en ik zijn altijd fietsers en kampeerders geweest. Tijdens onze vakanties fietsten we vaak van Durgerdam naar Schiermonnikoog en dan namen we de Pluto Plus mee. Toen we later met de kinderen op pad gingen, lagen mijn man en ik aan de ene kant van de stok, de kinderen aan de andere. We stonden op verlaten kampeerterreintjes met alleen stromend water en een wc. In de begintijd was kamperen nog niet zo populair. We hebben eens de langeafstandswandelroute GR5 in België gelopen zonder iemand tegen te komen. Als we met de trein op vakantie gingen - we hadden geen auto - namen we zo min mogelijk mee. Hooguit een extra trui, kartonnen bekertjes en een bestekje. We sliepen met z'n vieren op twee matjes. Een goeie slaapzak en een goeie tent, verder heb je niks nodig.

Als ik tegenwoordig met mijn vaste groepje ga wandelen en winterkamperen, heb ik hetzelfde gevoel van vrijheid. We staan op plaatsen met alleen koud water en een toilet. Zo 's winters kom je bijna niemand tegen. Ik heb een heel licht éénpersoonstentje van nog geen kilo. In mijn rugzak zitten verder een korte slaapmat, een goede mummieslaapzak, een brandertje, eten en drinken. Het gevoel dat je hebt als je 's ochtends wakker wordt in de sneeuw is zó mooi. Alles is stil en door niemand aangeraakt. En dan lekker op je gemakje in je tent je ontbijt klaarmaken. Ik doe het al twintig jaar, maar ik heb er nog steeds lol in. De laatst keer stormde het zo hard, dat iedereen bang was dat z'n tent zou wegwaaien. Ik lag heerlijk in mijn tentje te genieten: mij maken ze niks.

Mijn man gaat niet mee winterkamperen, die zegt: dat is jouw ding. Wel zetten we soms onze tent 's zomers ergens in het wild neer; lekker spannend. Je weet nooit waar je wakker wordt.

Mijn oude Pluto Plus ligt op de vliering. Hij ziet er nog prima uit. Ik bewaar hem voor het geval de kleinkinderen hem ooit willen hebben. Maar je moet me niet laten kiezen tussen mijn oude tentje en mijn moderne boogtentje, want daar ben ik ook enorm aan gehecht geraakt. Laten we zeggen dat mijn huidige een waardige opvolger is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden