Een sinaasappel reist soms meer dan 10.000 kilometer om in een fles te belanden
Waar komt sinaasappelsap vandaan? Albert Heijn brengt de reis van zijn huismerk-jus in kaart. Andere producten volgen.
Toevallig van plan om vandaag of morgen een fles sinaasappelsap te kopen van het huismerk van Albert Heijn? Dit is een deel van het verhaal achter die fles.
Dat verhaal begint op 4 oktober 2017, als op een aantal plantages in Brazilië sinaasappels worden geplukt. De plantages zijn eigendom van LDC Juice, een grote sinaasappelsapproducent, een dochter van de Louis Dreyfus Corporation, die ook citroenen teelt en verhandelt. De geplukte sinaasappels worden in een fruitverwerkingsfabriek gekeurd, gewassen en geperst; de schillen en de restanten zullen elders terechtkomen in parfums, veevoer en cosmetica. Het sap wordt verdampt - en heet dan 'geconcentreerd' of 'concentraat' - en in koeltanks opgeslagen.
Op de vierde juli van 2018 worden de laatste sinaasappels geplukt die in de fles zitten die vandaag of morgen in het AH-schap staat. In zo'n petfles zitten altijd mengsels van verschillende oogstperiodes. Een fles sap bevat twaalf sinaasappels, meldt Albert Heijn. De keten verkoopt jaarlijks 3,1 miljoen liter houdbaar sinaasappelsap.
Sapterminal
Op 8 juli komt een tankwagen met het mengsel aan in de haven van Santos, bij São Paulo. Daar wordt het in containers gepompt die per schip op reis gaan naar Gent. Die reis duurt twee weken. Twintig keer per jaar varen schepen met containers vol sinaasappelsapconcentraat van Brazilië naar België. Het schip met het concentraat uit dit verhaal bereikt de Belgische haven op 3 augustus. Het concentraat wordt opgeslagen in een sapterminal van LDC.
Vier weken later arriveert een vrachtwagen met concentraat in Bodegraven bij bottelaar Refresco. Als er geen files bij Antwerpen staan, heeft die trip ruim twee uur geduurd. Refresco test het sap, slaat het op in tanks, doet er water bij en vitamine C voor de kleur, want die kleur is tijdens de reis verdoft.
Daarna wordt het sap gepasteuriseerd. Refresco stopt het sap in een petfles, deels van gerecycled materiaal (of een pak) en voorziet die van een etiket, een houdbaarheidsdatum en een serienummer. Dan gaat de fles het magazijn in. Als Albert Heijn sap nodig heeft, gaat dat per vrachtwagen naar een van AH's distributiecentra. Vandaar gaat het naar de supers. Zoals de fles die vandaag of morgen in het schap staat.
App
Er komt veel kijken bij een fles sap. Een sinaasappel die op de Fazenda Monte Belo, ten oosten van São Paulo, is geplukt, reist meer dan 10.000 kilometer om in de maag van een Nederlander te belanden.
Albert Heijn, Refresco en LDC hebben het verhaal achter het sap openbaar gemaakt omdat ze transparant willen zijn over het productieproces. Geïnteresseerde sapkopers kunnen het in de winkel nakijken met een app die QR-codes (een soort streepjescode) kan scannen die op de fles met sinaasappelsap staat. Albert Heijn wil hetzelfde voor andere producten gaan doen. Niet voor alle 11.000 huismerkproducten of alle 20.000 producten die in een gemiddelde super te krijgen zijn. "Wel voor een aantal producten waarover consumenten vragen hebben", zegt een woordvoerder. Eieren zijn een kandidaat.
De Rainforest Alliance, een organisatie die certificaten verschaft aan (onder meer) sinaasappelproducenten die duurzaam werken en die de plantages van LDC heeft gecertificeerd waarvan Albert Heijn zijn sinaasappels betrekt, heeft het project gesteund. "Meer transparantie in de voedingsmiddelensector vinden wij belangrijk. Meer duurzaamheid ook", zegt een medewerker.
Lees ook:
Braziliaanse sinaasappelboeren de dupe van voedingsadvies
Jarenlang hoorde het bij een gezond ontbijt: een – al dan niet – vers geperst glaasje sinaasappelsap. Maar de vraag is of het vruchtensap wel zo gezond is.