Een sigarettenlijntje zet je niet zomaar op

Het kopen van een complete productielijn voor illegale sigaretten is niet erg moeilijk. Door inkrimpingen en fusies heeft de tabaksindustrie wereldwijd machines afgestoten. Maar de kopers moeten wel een grote zak geld meebrengen.

door Joop Bouma

'Nou, dat is nog modern spul ook', dacht Marinus Koster toen hij op tv de beelden zag van de productielijn voor illegale sigaretten, die is opgerold in Hengelo. De gepensioneerde technicus van sigarettenfabriek British American Tobacco in Zevenaar zag in een flits dat de machines die de douane en de fiscale opsporingsdiensten woensdag in beslag namen, bepaald geen oudjes waren. Koster: ,,Dat heeft veel geld gekost. Volgens hem is het niet zo ingewikkeld om aan een productielijn voor sigaretten te komen. ,,Veel tabaksfabrikanten hebben de laatste jaren een deel van hun machineparken afgestoten. Veel moeilijker is het om illegale sigaretten daadwerkelijk te produceren. ,,Je moet er wel verstand van hebben. Je kunt echt niet zomaar in een tochtige boerenschuur sigaretten maken. De klimaatbeheersing komt heel nauw. Het is een heel gevoelig product. Als het te vochtig is in de productieruimte kun je het wel vergeten, maar het mag ook weer niet te droog zijn. Die machines maken 16 000 sigaretten per minuut, ze moeten soepel en snel kunnen draaien. Met de sigarettenmachine alleen ben je er nog niet, vervolgt Koster.

,,Je hebt snij-en stripmachines nodig om de tabak te bewerken, verpakkingsmateriaal, filters, aluminium-en cellofaanwikkels. Al met al praat je over investeringen van enkele miljoenen. Koster vraagt zich af hoe de Oost-Europese bende die het Hengelose fabriekje opzette aan de tabak is gekomen. ,,Het is natuurlijk een vrije markt, maar iedereen kent elkaar. Tegenwoordig worden tabaksplanten al op de plantages speciaal gekweekt voor een bepaald merk. Het komt met die melanges heel nauw. Daar kom je niet zomaar tussen. De ontdekking van een sigarettenfabriek zou een aanwijzing zijn dat Nederland van een doorvoerland van smokkelsigaretten een productieland van illegale tabak wordt. Maar Arend van der Sluijs, fabrikant van sigarettenmachines, gelooft daar niet zo in. ,,Ik denk niet dat het verstandig is om in het dichtbevolkte Nederland een illegale fabriek op te zetten. Dat kun je maar beter ergens in Oost-Europa doen, waar de huizen wat verder uit elkaar staan. Van der Sluijs is de oprichter van het enige Nederlandse bedrijf dat machines voor de tabaksindustrie maakt, International Tobacco Machinery in Kampen. ITM (800 werknemers wereldwijd) verkoopt vooral aan bedrijven buiten Nederland. De fabrikant probeert handel met producenten van vervalste sigaretten te vermijden. ,,We doen er alles aan om buiten het illegale circuit te blijven, aldus Van der Sluijs. ,,We eisen van klanten inzage in de productievergunning. Ook Van der Sluijs denkt dat kwaadwillenden, met name in Oost-Europa en China, zonder al te veel moeite aan machines kunnen komen. ,,Maar daarmee ben je er nog niet. Ik denk dat die lui in Hengelo toch ook toeleveranciers moeten hebben gehad. Ze hebben filters moeten inkopen en tabak. Een handelaar die tabak levert aan een illegale producent is ook strafbaar. Ik denk dat deze groep zeer goed georganiseerd was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden