Een serieus artikel over humor, geschreven met een glimlach

Lachen misschien niet zo gezond, maar toch vooral blijven doen

Lachen is misschien toch niet zo gezond. De volkswijsheid is hardnekkig, maar de medische archieven spreken andere taal. Mensen zijn gestikt in de lach, vielen flauw, ze kregen een hartinfarct en werden incontinent.

De lijst met schadelijke effecten van een gulle lach blijkt veel langer dan het overzicht van de voordelen. Toch willen twee Britse artsen de humor niet verbieden. Ze zijn zelf ook een beetje geschrokken van al het onheil dat ze aantroffen, schrijven ze in het British Medical Journal, (BMJ) maar ze vermoeden dat op de lange duur de gezondheidswinst toch overheerst.

Het is een waarschuwing met een knipoog. Kerstmis nadert en het tijdschrift maakt dan traditiegetrouw een vrolijk nummer. Maar op andere momenten heeft het BMJ niets met humor, constateren de twee artsen. Sinds 1899 is er geen serieus artikel meer aan gewijd. De suggestie destijds van de Italiaanse correspondent om moppen te tappen voor de behandeling van bronchitis heeft het onderwerp kennelijk meer dan een eeuw de das omgedaan.

Hier en daar werd de lach in artikelen wel aangestipt. De artsen doorzochten het hele naoorlogse archief op 'lachen' en vonden tal van curieuze en onwaarschijnlijke effecten. Zo leek het werk van cliniclowns geen zin te hebben. Kinderen die een kleine operatie moesten ondergaan, werden van de grappenmakerij niet rustiger. Maar een ivf-behandeling bleek twee keer zo kansrijk als de vrouwen na de behandeling werden getrakteerd op het optreden van een jolige kok.

Mensen kregen een (rol)beroerte van het lachen, kaken raakten ontzet, sommigen wisten met hun lachsalvo omstanders te besmetten, terwijl anderen tijdens het gieren van alles naar binnen slikten. Lachbuien veroorzaakten hernia's, spierverslappingen en klaplongen. Hoofdpijn werd vaak gemeld, een gescheurde slokdarm minder.

Toch denken de artsen dat lachen heilzaam is. Niet zozeer vanwege die ene studie die meldde dat een longpatiënt weer beter kon ademen nadat een clown hem aan het lachen had gemaakt. De clown had ook meegeschreven aan het artikel, dus ze vertrouwden het niet helemaal.

Maar in een ander onderzoek moesten mensen een kwartier echt lachen - geen gesimuleerd haha, maar echte lol - en die lachbui bleek 40 kilocalorieën te vergen. Dat zou betekenen dat een hele dag uitbundig lachen goed is voor 2000 kcal. Als we allemaal blijven lachen, hebben we obesitas uitgebannen, concluderen ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden