Eén seniorenfront moet einde maken aan geruzie ouderen

Frans Slangen: Samen opkomen voor pensioen en zorg

Er moet een nationale seniorenraad komen, die de belangen van alle ouderen in Nederland behartigt. Die lid is van de Ser en die een natuurlijke en serieuze gesprekspartner is op landelijk niveau bij zaken als zorg, wonen en pensioenen. "We moeten als ouderenbonden één front vormen, want als we ons nu niet bundelen komt er nog veel meer op ons af."

Dat zegt initiatiefnemer Frans Slangen, voorzitter van KBO Brabant, met zo'n 135.000 leden een van de grootste ouderenbonden in Nederland. De afdeling Brabant scheidde zich twee jaar geleden af van de katholieke Unie KBO, omdat zij het niet eens was met de als bevoogdend ervaren opstelling van de landelijke organisatie. Terugkeer in de moederschoot is (nog) niet aan de orde, al voert Brabant wel gesprekken met de Unie.

Slangen wil 'binnen een maand' om de tafel met vertegenwoordigers van de andere ouderenbonden, zoals de protestantse PCOB en de algemene Anbo. Maar ook de andere organisaties, zoals die voor gepensioneerden, zijn welkom. Waar het om gaat, aldus Slangen, is dat de ouderenbonden gaan doen waarvoor zij ooit ook zijn opgericht: het behartigen van ouderenbelangen.

De oud-KRO-voorzitter werkte destijds mee aan het tot stand komen van de HBO-raad. Analoog daaraan zou ook de seniorenraad moeten worden ingericht, denkt Slangen. "De koepels eruit, de instellingen erin."

"Laten we eerst maar eens gaan kijken hoe de CSO goed en slagvaardig verder kan", reageert Jaap van der Spek, vanuit de ouderenorganisatie NVOG bestuurslid van de koepelorganisatie CSO. Behalve de NVOG vertegenwoordigt de CSO de ouderenbonden PCOB, Unie KBO en NOOM.

De CSO krijgt sinds januari geen subsidie meer, maar Van der Spek ontkent dat de koepel op sterven na dood is. "Het is de bedoeling dat de CSO wordt omgebouwd tot een vrijwilligersorganisatie. Het toekomstperspectief is goed."

Dat laatste waagt voorzitter Martin van Rooijen van de organisatie voor gepensioneerden KNVG te betwijfelen. "De CSO is in feite al weggevallen." Hij noemt het oprichten van een nationale seniorenraad een "prima initiatief" en zou zich er onmiddellijk bij aansluiten. Ook PCOB-voorzitter Rienk van Splunder reageert positief. "Het is op zijn minst de moeite waard om het te proberen."

Anbo-directeur Liane den Haan is sceptisch."De ouderenwereld is zo versnipperd. Er is constant geruzie over standpunten. Ik vrees dat in een seniorenraad dezelfde meningsverschillen gaan spelen als binnen de CSO. Eén grote ouderenbond zou fantastisch zijn, dat zou ik nog graag willen meemaken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden