Een selectie van uw brieven

Besuikeren


Dit advies van Beatrijs Ritsema heb ik met zorg bewaard. Hoe je met buren (die je ergeren) moet omgaan: inzwachtelen en besuikeren. Een kort en krachtig advies. Houd je buren te vriend want die zijn belangrijk.


Margreet Tillema, Amsterdam


Knipsel in de kastjes


Mijn moeder plakte vroeger niet alleen deuren vol met artikelen uit de krant. Zelfs de binnenkant van de keukenkastjes werden breed behangen. En ik? Ik heb deze gewoonte overgenomen. Om elke dag weer herinnerd te worden aan wijze woorden. Wat mij echt raakte was de vierde levensles van prof. dr. Gabriel Anthonio: 'Het leven is niet het probleem, maar hoe we ons ertoe verhouden.' Deze les uit Tijd hangt op ons glazen memobord onder de foto van mijn zoon. Markus, nu 10, heeft net als de zoon van Anthonio autisme en ik wil - ondanks dat ik de opvoeding als 'zwaar' ervaar - de wereld maar al te graag laten weten: ik heb een bijzonder kind. Wat een mooie uitnodiging is dit!


Peetra van der Knaap, Leiden


Uitburgeringsdoos


Mijn levensles haalde ik uit de levenslessen van ds. Klokke. Hij zei: 'Niemand weet wat er werkelijk gebeurt na de dood. Wij vermoeden dat het niet afgelopen is, maar ik heb daar geen concreet idee over: dat is juist het geheim.' Zo voel ik dat ook, zou niet willen dat er in mijn rouwadvertentie staat: eindelijk weer samen. Het kranteknipsel hangt niet aan de koelkast maar ligt in mijn 'uitburgeringsdoos' en een paar keer per jaar lees ik het weer als ik van het adresboekje in de doos een naam moet doorstrepen.


Cathrien Leder-Boerma, Lelystad


Wind mee


In een periode waarin het leven van mijn echtgenote en mij op zijn kop stond door spanning op het werk en een daaruit volgend onredelijk ontslag, hebben wij een spreuk uit Trouw geknipt en op de buffetkast gezet: 'Wind tegen is wind mee als je de andere kant op gaat.' Na een periode van juridisch getouwtrek werd ik door de rechter in het gelijk gesteld: het ontslag was niet terecht. De tekst uit de krant heeft ons op de been gehouden en geïnspireerd om het roer om te gooien, de situatie te accepteren en nieuwe wegen in te slaan. We zijn verhuisd en proberen ons leven nu op een andere manier inhoud te geven. Het citaat hebben we gebruikt op onze verhuiskaart.


André en Annemarie Meijster, Voorburg


Martje en Hans


Mijn dierbaarste herinnering aan Tijd is de foto bij de rubriek 'Aan tafel' in november 2013. Tussen de leden van de geportretteerde boekenclub zag ik tot mijn verrassing Hans staan. Hans was voor mij vooral die aardige man van mijn vriendin Martje. Zij en ik musiceerden samen: zij zong, ik speelde piano. In 2011 overleed Martje. Veel te jong, creatief, lief, vol ideeën, levensmoed - ook tijdens haar ziekte. En zo zonde van die prachtige warme altstem!


Na haar dood verhuisde ik naar een ander deel van de stad en verloor Hans een beetje uit het oog. Dat ik hem op die foto in Tijd terugvond, omringd door - naar ik vermoedde en deels wist - goede vrienden stelde mij op een of andere manier gerust. Het gaf me het gevoel dat het goed met hem ging.


Elly Bakker, Utrecht


Dal curry van Karin


Pedagogisch zal het wel niet juist zijn, maar als alleenstaande moeder met een zoon van 17 probeer ik conflicten (en al helemaal over eten) te vermijden. Ik probeer dus gezond en naar beider smaak te koken en daar horen al te exclusieve recepten niet bij. Op een dag was ik het zat en besloot iets te koken wat ik al langer wilde en of zoon het nu lekker of niet zou vinden deed er even niet toe. Ik kookte de dal curry van Karin Luiten (26-7-2014) en we vonden het allebei overheerlijk . Het staat nu regelmatig op het menu.


Froukje Reitsma, Groningen.


Verjaardag


Vorig jaar las ik bij Beatrijs Ritsema de vraag van een mevrouw die voor haar zeventigste verjaardag geen cadeaus maar herinneringen wilde vragen. Zij vroeg zich af of ze dat wel van haar gasten kon vragen. Beatrijs antwoordde dat dit met enige voorbereiding goed mogelijk was. Dit sprak mij erg aan. In januari werd ik tachtig en heb aan de gasten laten weten dat ik geen cadeaus wilde, maar wel graag een A4'tje met persoonlijke herinneringen, een anekdote of een gedicht. Dat heeft mij een album vol met zestig prachtige, lieve, hartelijke en creatieve A4'tjes opgeleverd. Mooie herinneringen van mijn kinderen en kleinkinderen, vrienden en bekenden. Een mooier cadeau had ik me niet kunnen wensen.


Matty Minnaard, Zierikzee


Wel en wee


Het concrete, alledaagse trekt me altijd in Tijd. Het grote en kleine wel en wee: geboorte, scheiding, doodgaan en tussen al deze dingen door lekker eten en leuke dingen doen.


Ik houd er van. En ja, af en toe knip ik weleens wat uit. Voor mij was, nu zo'n drie jaar geleden, het meest indrukwekkend de tegeltjeswijsheid van Ivan Wolffers: 'Wees pessimistisch in je hoofd en optimistisch in je hart'. Hij legde duidelijk dat belang uit. Dat als je de diagnose kanker krijgt, je de realiteit zeker onder ogen moet zien, maar dat er nog leven is voor je dood. En dat het fijn is daar zoveel mogelijk van te genieten, ondanks alles. Het hangt aan de muur en ik lees het geregeld nog even na. Dank jullie wel!


Inge van Kampen, Utrecht


Uitgeknipte Marjolijn


In 2014 werd ik moeder. De zwangerschap heb ik niet bepaald als 'roze wolk' ervaren. Na mijn zoons geboorte heb ik echt moeten wennen aan hem en aan mijn nieuwe rol. Was dit echt? Blijft hij bij ons? Mijn moeder stuurde mij een uitgeknipte column van Marjolijn van Heemstra: 'Het ouderschap als practical joke'. Dat had niet gehoeven, want ik had de column zelf al op de koelkast gehangen, en een stuk tekst geel gearceerd: 'Op het consultatiebureau verkneukel ik mij om het feit dat de kinderarts ons zo serieus neemt, niet ziet dat ik maar een moeder speel. Niet ziet dat onze gloednieuwe zoon geen zuigeling is maar een oude, wijze man'. Maar het kwam goed. Babyzoon is nu een heerlijke peuterpuber. De oude, wijze man is verdwenen, maar zien we terug in zijn broertje van 9 maanden.


Reina Marchand-Meere, Haaksbergen


Gerbrand


Al vijf jaar ben ik een trouwe lezer van Tijd. Elke zaterdag verheug ik mij op dit katern en bewaar hem voor de zondagochtend. Veel rubrieken roepen herkenning op. Sommige een glimlach. Door de 'Tuin in de Eifel' ben ik Gerbrand Bakkers boeken gaan lezen. Heerlijk. Ik hoop nog lang van dit katern te kunnen genieten.


Wil Hesterman-Verburg, Hoorn


Theatersport met Beatrijs en Mickelle


De theatersportgroep Bruin Tapijt waarvan ik lid ben, doet jaarlijks een 'De vloer op'-achtige voorstelling. We spelen dan geïmproviseerde scènes op basis van een korte inleiding. Soms worden het hilarische taferelen, soms ontroerende, soms onverwachte: net als het leven zelf. Ik schrijf de inleidende stukjes voor deze scènes. De inspiratie daarvoor haal ik regelmatig uit Tijd. De rubriek van Beatrijs Ritsema zorgt voor prachtig materiaal. Waar zie je beter het schrijnende onbegrip tussen mensen? Dat leent zich uitstekend voor theater. Ook 'Laatste wens' van Mickelle Haest is een goudmijntje. De scène, gebaseerd op deze rubriek, over een overleden man wiens vrouw en minnares allebei een condoleanceavond voor hem wilden houden, was legendarisch. Graag nog meer van dergelijke verhalen!


Eleonoor van den Dool, Amersfoort


Uitzendbureau


Al op vrijdag begin ik me te verheugen op Trouw van zaterdag. Op zaterdag houd ik me met moeite aan de zelfopgelegde regel: Tijd wordt pas gelezen na de middag, bij een kop koffie op de bank. De recepten probeer ik regelmatig uit. De asperge goreng is het afgelopen jaar regelmatig hier in huis gegeten, maar ook bij de postbode (zij bezorgt de asperges), mijn pedicure, mijn schoonzus. Mijn pedicure ontvangt bij iedere afspraak dankbaar alle nummers van Tijd van de afgelopen vijf weken, samen vormen wij de plaatselijke fanclub van Gerbrand Bakker en hopen vurig dat hij nog lang blijft werken aan zijn 'Tuin in de Eifel'. Samen treurden wij om de dood van Jasper. Maar het allermooiste vond ik de levenslessen van die pittige Marokkaanse vrouw, Rahma el Mouden, directeur van haar eigen bedrijf. Al lang dacht ik dat mijn Marokkaanse vriendin best een uitzendbureau zou kunnen beginnen, maar durfde het nooit te zeggen. Ik gaf het artikel mee, met daarbij mijn mening dat zij dit ook zou kunnen. Met glanzende ogen nam ze het mee. Dus als er de komende tijd een Marokkaans-Nederlands uitzendbureau begint in Roermond, is dat mede dankzij jullie prachtige nummer.


D. Geurts-Kusters, St. Joost.

Mijn dochter in Aan Tafel

Weggooien is niet mijn sterkste kant. Vandaar dat Tijd tussen de tijdschriften, krantenknipsels en musicalboekjes in deze rieten mand zorgvuldig wordt bewaard. Deze Tijd, van alweer bijna drie jaar geleden, is ter herinnering aan een leuke middag met fotograaf Jörgen Caris. In het interview gaat het over het naaien van balletkostuums en Marjolijn haar droom; naar de Mode-academie in Amsterdam. Het is gelukt, ze zit alweer in het derde jaar en is gesetteld in Amsterdam. Tijd om de vleugels nog verder uit te slaan, zo is ze nu vijf maanden op uitwisseling in Zweden. Ballet heeft ze hierdoor vaarwel moeten zeggen en mijn naaimachine ... staat stoffig in een hoekje. Een nieuw tijdperk. Helemaal leuk!


Marina Ebbers, Meppel

Ontspannen baken

Met groot plezier lezen wij meestal Tijd helemaal door. Juist de diversiteit is boeiend en verfrissend. Vooral 'Levenslessen' en 'Laatste wens' vinden we mooie rubrieken. Tijd geeft veel leesplezier, weetjes, tips en (luchtige) levenswijsheid. Een ontspannen baken in het hectische en complexe nieuws, juist voor de media in het weekend.


Trouw zijn aan en kritisch meegaan met de tijd en alle snelle ontwikkelingen is uw en ook onze opdracht en uitdaging. Immers 'De tijden zijn we zelf' (Augustinus). Wel moet ons van het hart dat we de rubriek over ouders en kinderen en de schrijfstijl van Anniek nog steeds missen. Succes met uw verdere zoektocht naar nieuws en met de invulling van Tijd.


Annemarie en Harmen Bloemhof-Eringa, Harlingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden