Een schurk in nood slaat op de vlucht

De ene dag gevierd; de volgende gehaat. Wat hebben rijke prominenten in Mexico die in opspraak zijn geraakt, gemeen? Ze verdedigen zich niet voor de rechter tegen ingebrachte beschuldigingen, maar gaan op de loop.

Op de vlucht voor justitie - het is onderhand een diep gewortelde Mexicaanse traditie geworden. Mario Villanueva was een maand geleden nog gouverneur voor de Mexicaanse regeringspartij PRI van de deelstaat Quintana Roo, waaronder de mondaine badplaats Cancún valt. Vier weken geleden, enkele dagen voor afloop van zijn ambtsperiode, dook Villanueva onder. Hij had heel goed in de gaten dat zijn arrestatie slechts een kwestie van uren of dagen was.

De ex-gouverneur is inmiddels de meest gezochte man van Mexico. De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA, de FBI en Interpol staan de autoriteiten bij in hun zoektocht. Villanueva zou leider van het kartel van Cancún zijn: de beschermheer van het belangrijkste en wreedste drugskartel van Mexico.

De eerste geruchten dat hij connecties heeft met de drugsmaffia dateren al van zes jaar geleden. Maar justitie deed nooit iets. Na afloop van zijn ambtstermijn zou het opheffen van zijn politieke onschendbaarheid, arrestatie en een proces gemakkelijker zijn, luidde de officiële verklaring.

Niemand weet waar de ex-gouverneur zich bevindt: in Mexico, Cuba, Costa Rica, Panama, Canada, ergens in de jungle op de grens van Guatemala en Mexico? Eén keer stuurde hij vanaf zijn onderduikadres een boodschap naar de media. Natuurlijk is hij onschuldig.

Villanueva noemt zichzelf een 'politiek vervolgde', die het aangedurfd heeft de autoriteit van president Ernesto Zedillo in twijfel te trekken. Daarom loopt zijn leven gevaar en is een eerlijk proces uitgesloten. Of zoals politicoloog Lorenzo Meyer zei: ,,Mensen als Villanueva weten dat als je tegen de president in opstand komt, geen rechtbank, rechter of advocaat je kan beschermen.'

Weinigen in Mexico twijfelen er aan dat Villanueva een schurk is; bovendien een autoritair mannetje, dat slechts oog had voor zijn persoonlijke - zakelijke - belangen. Maar velen vragen zich af waarom justitie hem niet eerder heeft opgepakt. Het antwoord: een proces tegen een zittende gouverneur zou desastreuze electorale gevolgen voor de PRI hebben gehad. Een andere veel gehoorde theorie luidt dat justitie de ex-gouverneur opzettelijk heeft laten ontsnappen, opdat hij geen opmerkelijke onthullingen doet over de heersende politieke klasse.

Het schandaal van de controversiële en tot voor kort gevierde rockzangeres Gloria Trevi steekt dat van Villanueva naar de kroon. Van La Trevi, bekend van film en tv, van goed verkopende cd-'s en weinig aan de verbeelding overlatende naaktkalenders, is al lange tijd niets meer vernomen. Justitie zoekt Gloria en haar manager, die in verband worden gebracht met de ontvoering en seksueel misbruik van minderjarige meisjes. Zij zouden door het paar worden opgeleid voor een 'artistieke carrière'. Verscheidene meisjes zijn al bijna een jaar spoorloos.

Villanueva en Trevi zijn de recentste voorbeelden van beroemdheden die op de vlucht gingen voor justitie. De lijst was de afgelopen jaren lang. Ex-president Salinas de Gortari koos vier jaar geleden voor een zelfgekozen ballingschap, hoewel in zijn geval er geen sprake was van een strafrechtelijk onderzoek. Een procureur-generaal, die een bekend politicus een moord in de schoenen wilde schuiven en een lijk in zijn tuin begroef, dook onder ergens in Spanje.

Twee vooraanstaande bankiers en de president van een grote nationale luchtvaartmaatschappij, alledrie verdacht van verduistering van honderden miljoenen dollars, vluchtten respectievelijk naar Spanje, Australië en Zwitserland. Twee van de vier zijn inmiddels terug in Mexico en lopen vrij rond. De andere twee proberen alles te doen om uitlevering te voorkomen. Maar ook bij terugkomst in Mexico hebben ze een sterk wapen achter de hand: onaangename onthullingen over de regeringspartij. Vermoedelijk ontspringen ze alsnog de dans. Op de vlucht voor de Mexicaanse justitie: meestal loont het.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden