Een schrille stem klinkt: 'Moordenaar!'

Twee jaar na de sneeuwbalmoord op de 13-jarige Sedar Soares stond gisteren de vermeende dader voor de rechter. Zestien jaar cel eiste de officier van justitie, maar het bewijsmateriaal lijkt mager.

door Ruud van Haastrecht

ROTTERDAM - ,,Dit is een dossier'', verzucht advocaat G. Stolk, ,,daar kan ik geen chocola van maken. Of de één bittere chocola en de ander mellow.''

Twee jaar, twee verschillende rechercheteams om een 'tunnelvisie' te voorkomen, veertien onderzoeksrichtingen, werkelijk alles trok het openbaar ministerie uit de kast om te achterhalen wie begin februari 2003 een sneeuwbalgooiend jochie van 13 doodschoot op het parkeerdek van het Rotterdamse metrostation Slinge.

De moord op de havoscholier schokte heel Nederland, maar het onderzoek leek op dood spoor totdat justitie in mei vorig jaar de Antilliaan Gerald H. (29) aanhield op Schiphol. In zijn bagage zat een shampoofles gevuld met 300 gram cocaïne. Gerald H. stond ook op het lijstje van veertien scenario's van het 'cold blood-team', het tweede rechercheteam dat op de sneeuwbalmoord was gezet nadat hun voorgangers waren vastgelopen. Enkele maanden voor diens aanhouding was Gerald door het team tot hoofdverdachte gebombardeerd, nadat een paar kennissen uit het drugsmilieu op Rotterdam-Zuid hem als dader hadden aangewezen.

'Grandy' is Geralds bijnaam in het wereldje. Volgens het OM handelt hij in harddrugs en is hij vuurgevaarlijk. Hij werd eenmaal veroordeeld voor een schietpartij in de Rotterdamse discotheek aan de 's-Gravendijkwal en een keer wegens bolletjessmokkel vóór zijn aanhouding op Schiphol. Uit de politieverhoren blijkt dat de mensen die hem kennen bang voor hem zijn. Maar populair is Grandy ook, bij de vrouwen, tien kinderen heeft hij en elf vriendinnen. Op zijn rode Honda Civic staat in het Papiaments in grote letters dat hij dito geschapen is.

In de rechtzaal vertoont Grandy geen zweem van zenuwen. Bij zijn entree maakt hij meteen een overwinningsteken naar het balkon waar zijn aanhang zit. Gerald is van de gangsterlook: rastahaar, wijdvallend t-shirt en spijkerbroek, tatoeages op beide armen, gouden piercings in oor en op wenkbrauw en op zijn rug een groot rugnummer 1. Zelfs zijn raadsman heeft moeite om hem in toom te houden. Aan het begin van de middag vraagt hij om schorsing als Gerald H. de rechter wel heel brutaal begint te bejegenen. Grandy bindt in en grijpt de rest van de lange zittingsdag elke gelegenheid aan om te benadrukken dat hij een kind van God is en een brandschoon geweten. De rechter hoort het met zichtbare scepsis aan.

Maar hoe harkerig ook, is Gerald H. nou schuldig? Officier van justitie M. Bode was er zeker van, hoewel 's morgens kroongetuige Laurens ter rechtbank zijn belastende getuigenis intrekt en daarop wordt aangehouden wegens mijneed. De getuige die in mei 2003 als eerste Gerald H. aanwees, haalt de officier zelf uit de bewijslast, omdat diens getuigenis te veel tegenstrijdigheden bevat. De drie resterende getuigen kwamen pas na vele politieverhoren met de verklaring op de proppen dat ze Gerald H. hadden zien schieten op sneeuwbalgooiende jochies. Ook over de reden waren ze het niet eens. Volgens de een was Grandy geprikkeld door het mislukken van een drugstransactie bij het metrostation, volgens de ander was hij een autofetisjist die woest uit zijn rode Honda Civic sprong toen die door een sneeuwbal werd geraakt.

Volgens advocaat Stolk komen de getuigen echter alleen maar af op de 300000 euro beloning die is uitgeloofd voor de tip wie de moord gepleegd heeft. Bovendien kán Gerald H. helemaal niet herkend zijn. Daarvoor stonden de getuigen te ver weg.

Gerald H. glorieert in het beklaagdenbankje. De nabestaanden van Sedar zitten er in de rechtzaal steeds stiller bij. Als Grandy voor het laatst vertrekt en naar boven gebaart dat 'we belluh', klinkt één schrille stem: 'Moordenaar!'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden