Een schrikkeldag, ideaal toch?

Op een schrikkeldag trouwen er tweeënhalf keer zo veel koppels als op een gemiddelde weekdag in februari. 'Die dag mogen de meisjes de jongens vragen.'

Vandaag vieren ze officieel hun eerste verjaardag, maar de 473 kinderen die vier jaar geleden op 29 februari werden geboren, mogen morgen al naar de basisschool. Ze zijn geboren op schrikkeldag, die eens in de vier jaar op de kalender verschijnt. De bijna elfduizend Nederlanders die op een schrikkeldag geboren zijn, kunnen vandaag eindelijk weer cadeautjes uitpakken.

Ook stapt er op deze speciale datum een opvallend groot aantal stellen in het huwelijksbootje. Op een schrikkeldag trouwen er tweeënhalf keer zo veel koppels als op een gemiddelde weekdag in februari, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Op de vorige schrikkeldag, in 2012, werden 217 bruiloften gevierd.

Met dat trouwen is sowieso iets bijzonders aan de hand in schrikkeljaren. Sinds de negentiende eeuw mogen vrouwen vandaag de mannen vragen. Om te dansen, maar ook om te trouwen: een schrikkeldag geeft vrouwen die aan deze traditie hangen, de mogelijkheid uit het rolpatroon te stappen en op de knieën te gaan voor een geliefde die zelf maar niet over de brug komt met een ring. Er hoort zelfs een rijmpje bij: 'Heeft februari 29 dagen? Dan mogen de meisjes de jongens vragen.'

Een schrikkeldag levert niet alleen kansen op, het kost de Nederlander ook geld. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekende dat een gemiddeld gezin met twee kinderen dertien euro meer uitgeeft met zo'n extra dag, alleenstaanden zijn vandaag gemiddeld drie euro meer kwijt dan in een februarimaand van 28 dagen.

Ook al valt schrikkeldag dit jaar op een werkdag, mensen in loondienst krijgen deze maand niet extra uitbetaald. Degenen die op uurbasis werken kunnen vandaag wel extra geld verdienen.

De schrikkeldag, waarom bestaat die ook alweer? De aarde draait in 365 dagen, vijf uur, 48 minuten en iets meer dan 45 seconden om de zon. Wanneer een jaar op 365 dagen wordt afgerond, ontstaat er na vier jaar een tekort van 23 uur en 15 minuten. Daarom is in 45 voor Christus de schrikkeldag ingevoerd, als onderdeel van de Juliaanse kalender. Het woord 'schrikkelen' komt van het Middelnederlandse 'scricken', dat springen of huppelen betekent.

'Anders zijn dan anderen vinden we leuk'

Kevin Vos (27) en Annique Brederode (27) stappen vandaag in het huwelijksbootje in Spijkenisse

"Waarom niet trouwen op een schrikkeldag? Het is een leuke en speciale datum, wat vandaag extra bijzonder maakt. Grappig genoeg was het niet eens ons eigen idee, mijn stiefvader kwam ermee. Kevin en ik keken elkaar aan en knikten.

We houden ervan om anders te zijn dan anderen. Zo is het koppel bovenop onze bruidstaart ook niet bepaald standaard: het vrouwelijke poppetje trekt de bruidegom aan zijn nek, terwijl die probeert weg te rennen. Ook de uitnodiging is speciaal te noemen. De eerste zin van de tekst luidt 'De meeste van jullie weten het al wel, vanaf 29 februari wordt ons leven een hel.' Geinig hè?

Of we onze trouwdag maar eens in de vier jaar gaan vieren? Nee hoor, daar komt Kevin niet mee weg. Ieder jaar gaan we de liefde vieren en in de schrikkeljaren gewoon extra groots."

'Maar eens in vier jaar bloemen kopen'

Ilse Bezemer (26) en Michael van der Padt (30) trouwen vandaag als enigen in het stadhuis van Zwijndrecht

"Ideaal toch, deze datum? Zo hoeft Michael maar eens in de vier jaar bloemen voor me te kopen. Daarmee ben ik allang blij hoor, ik ben niks geen romantiek van hem gewend. Na acht jaar kwam hij met de eerste roos door.

Min of meer per toeval kwamen we bij deze dag terecht als trouwdatum. Aanvankelijk wilden we op Valentijnsdag trouwen, want dan zijn rozen lekker goedkoop. Maar dat vonden we uiteindelijk toch iets te standaard.

We krijgen wisselende reacties op onze keuze voor deze dag. De mannen vinden het een leuk grapje, die kloppen Michael op de schouder, 'goed voor mekaar jongen'. Vrouwen vinden het juist helemaal niets, ze zijn van mening dat ik er met open ogen ben ingetuind. Maar ik hoef mijn trouwdag niet per se ieder jaar te vieren, ik vind dit prima."

Trouw: voor de 16de keer

Voor de zestiende keer sinds de oprichting in 1943 verschijnt Trouw op een schrikkeldag. De eerste keer gebeurde dat op donderdag 29 februari 1946. Drie keer liet de krant verstek gaan op 29 februari, maar toen viel schrikkeldag op zondag. Voor abonnees is deze krant gratis. Als u een los exemplaar hebt gekocht, bent u in elk 2 euro extra kwijt deze maand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden