Een schouwspel van toppers

Op het IJsselmeer verblijven op het moment tienduizenden toppers. De overwinteraars, voorheen toppereend geheten, komen uit IJsland, Noord-Scandinavië en Noordwest-Rusland. Het IJsselmeergebied is het belangrijkste gebied voor toppers in Nederland, 75 tot 95 procent van deze soort verkiest dit open water als winterverblijf. De aantallen kunnen oplopen tot 125.000.

Buiten het IJsselmeergebied is de topper een schaarse soort die vaak alleen of in kleine groepjes met kuifeenden wordt gezien. De topper is een duikeend die net iets groter is dan de kuifeend. Hij heeft ook een iets grotere snavel en kan daardoor grotere prooien eten, vooral zoetwatermosselen.

De weken dat het IJsselmeer dichtgevroren was, vertrokken de toppers naar de Waddenzee. Ten noorden van de Afsluitdijk verbleven op 11 februari minstens 50.000 exemplaren. Nu het IJsselmeer weer opensmelt, keren de vogels terug.

Wie het schouwspel van de duizenden toppers wil ervaren, kan terecht op de dijken rondom het IJsselmeer. Goede plekken zijn de Houtribdijk, tussen Lelystad en Enkhuizen, en de dijk van de Wieringermeer, tussen Medemblik en Den Oever. Maar alleen met een sterke kijker, want de 'plakkaten' toppers, liggen erg ver uit de kust. In maart en april komen groepen bijeen in havens en plasjes om te baltsen. Dan duiken ze bijvoorbeeld op bij Durgerdam en in de Pampushaven bij Almere.

Op 10 en 11 maart kunnen liefhebbers mee met vaartochten op het IJsselmeer. Aan deze excursies werken vogelkenners mee van Vogelbescherming Nederland, Sovon Vogelonderzoek en Staatsbosbeheer. Zie hiervoor www.fogol.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden