'Een schitterende dominee'

'Denk je echt dat je op een bezem kunt vliegen''? vraagt dominee J. Ridderbos aan een meisje dat als tovenaar uitgedost naar de Harry Potterdienst in Haren is gekomen. ,,Nee, dat kan niet, dat klopt'', zegt hij en gooit zijn eigen bezem in een hoek. ,,En toch weet ik zeker dat we kunnen vliegen.''

Sommige gereformeerden uit Haren weken gisteren uit naar het naburige Glimmen. Niettemin puilde de anders ook goed gevulde Gorechtkerk gisteren uit. Uit de wijde omtrek waren belangstellenden op de met enig rumoer omgeven gebeurtenis afgekomen. ,,Ik zie veel onbekenden'', zegt een trouw kerklid. Haar dochter Emma (11) is niet verkleed, ,,omdat ik geen Potterkleren heb''.

Op een van de voorste rijen zit een ouder echtpaar dat gewoonlijk bij de vrijgemaakten in Groningen kerkt. ,,We komen voor de sensatie, we wilden dit weleens meemaken'', zegt A. Klamer. En dan iets serieuzer; ,,Mijn neef is voorzitter van de kerkenraad hier. Hij was heel boos over dat Harry Potteridee. Maar gisteren heeft hij met de dominee gesproken en daarna keek hij er heel anders tegenaan. Die dominee schijnt een leuke kerel te zijn.''

Tot tweespalt binnen de gemeente heeft het initiatief van Ridderbos absoluut niet geleid, verzekert actief lid I. Hofstra bij de ingang. ,,Maar natuurlijk wordt hier gemengd over gedacht.'' Ze prijst het idee. ,,Als die boeken zoveel mensen begeesteren moet je kijken of je er vanuit het geloof ook iets over kunt zeggen.'' Ook haar oudste zoon, vertelt ze, is vroeg opgestaan.

Voordat de dienst begint houdt een jongen van een jaar of elf buiten de kerk een protestbord omhoog: 'De Here is onze rechter, onze wetgever, onze koning'. Naast hem staat een lid van Christenen voor de Waarheid. ,,Harry Potter is niet onschuldig en vrijblijvend'', aldus de man die ook namens dominee Dorenbos van Schreeuw om Leven zegt te spreken. Die organisatie noemde de dienst vrijdag in een persbericht levensgevaarlijk. Tegenover Trouw had Dorenbos zelf al eerder laten weten: ,,We zouden onze kinderen met een muur van liefde moeten beschermen tegen de Harry Pottercultus''.

Verderop delen twee dames van Bijbel en Onderwijs glimlachend folders uit. De tekst richt zich tot kinderen: 'Je moet niet denken dat je met de duivel en zijn geesten kunt spelen'. Een fraai uitgedost Pottermeisje heeft die waarschuwing niet nodig. ,,Het is allemaal fantasie'', zegt ze.

Het aantal tovenaarshoeden in de kerk is op twee handen te tellen. De dominee nodigt de kinderen uit voor in de kerk op het podium te komen, dat doet hij trouwens altijd. Licht verbaasd doen ze mee met zijn vliegpoging. Ogen dicht, handen in de lucht. Ridderbos probeert duidelijk te maken dat fantaseren, maar ook samen dromen over wat er misschien nog niet is maar wel gaat komen, ook een soort vliegen is.

De kerk is niet speciaal ingericht. Wel heeft Ridderbos een sorteerhoed bij zich, aan de hand waarvan hij kritiek uit op het klakkeloos indelen van mensen in groepen. In zijn preek naar aanleiding van Lucas 11:14-28 legt hij overeenkomsten en verschillen uit tussen Jezus en Harry Potter. Hij spreekt over magie in de bijbel, het verdrijven van het kwaad, het verschil tussen bioscoop en kerk. En hij zegt dat de boeken van J.K. Rowling helpen ,,ons eigen Boek'' opnieuw te lezen.

,,Een schitterende dominee'', oordeelt de vrijgemaakte meneer Klamer na afloop. En een hervormde Potterfan uit het Noord-Groningse Uithuizermeden zegt: ,,De dominee heeft het evangelie goed uitgedragen''. Ridderbos zelf verbaast zich over de grote belangstelling: ,,Een teken aan de wand''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden