'Een scherp debat moet kunnen'

Persoonlijke aanvallen PVV-leider Wilders op oppositie domineren algemene beschouwingen

Veel persoonlijke aanvallen en een grimmige toon tekenden het debat in de Tweede Kamer gisteren. Maar ook stevige discussies over de beste manier om de crisis te lijf te gaan en wat de plek van de Europese Unie mag zijn. Het parlement besprak de miljoenennota. Vandaag geeft premier Rutte antwoord.

De toon werd vanaf het begin gezet door Wilders, die al voor het debat goed en wel startte Job Cohen uitmaakte voor 'de bedrijfspoedel van Rutte'. De beledigende toon die Wilders de rest van de dag regelmatig aansloeg zette SGP-leider Kees van der Staaij aan tot een waarschuwing. "Wat betekenen voor u de grenzen van wellevendheid en fatsoen?" vroeg de man die met zijn partij de gedoogcoalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid kan helpen.

Alleen op die vraag ("wij vinden dat een scherp debat ook moet kunnen") en op aantijgingen van SP-voorman Emile Roemer over het sociale beleid waar Wilders steun aan geeft, ging de PVV-leider op een serieuze manier in. De rest van de oppositie werd door hem en door de PVV'ers in hun Kamerbankjes voornamelijk weggelachen. Stelde Alexander Pechtold van D66 een serieuze vraag, noemde Wilders dat 'diarree'.

VVD en CDA lieten in de Kamer Wilders' persoonlijke aanvallen passeren. Na afloop van het debat zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma dat hij de talrijke aantijgingen van Wilders 'heel jammer en onnodig' vond. "Als je vrijheid van meningsuiting hebt, moet je ook respect hebben. Dat heb ik bij de heer Wilders gemist." De fractievoorzitters van PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie uitten tijdens het debat al hun ongenoegen over de manier waarop Wilders sprak over onder meer de islam en collega's in het parlement Voor het CDA heeft het optreden van Wilders geen gevolgen voor de samenwerking in de gedoogcoalitie. "Dat staat er helemaal los van", aldus Van Haersma Buma.

De waarschuwingen in de miljoenennota voor de financiële storm die nog niet is uitgeraasd, waren goed aangekomen bij de fractievoorzitters. VVD-fractievoorzitter Stef Blok en CDA'er Van Haersma Buma spraken allebei vanuit het perspectief van de ondernemer die moet worden gekoesterd. Het vorige kabinet had volgens Blok beter kunnen snijden in 'zinloze dingen zoals ontwikkelingssamenwerking en Vogelaarwijken'.

PvdA-leider Job Cohen had heel andere zorgen. Of mensen hun baan houden, grip houden op hun leven, recht blijven houden op zorg en het vertrouwen houden dat 'we er samen uit kunnen komen'. SP'er Emile Roemer maakt zich zorgen over het groter wordende gat tussen arm en rijk.

De PvdA sloot niet uit vandaag een motie van wantrouwen in te dienen omdat het kabinet volgens die partij nog altijd niet duidelijk heeft gemaakt wie de dupe worden van alle bezuinigingen.

VANDAAG 4|5 Meer nieuws over de algemene beschouwingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden