Review

Een schatkist vol geflonkerLITERATUUR

'Ali Baba en de veertig tekenaars', tekst Willem Wilmink, geïllustreerd door veertig tekenaars, samenst. Truusje Vrooland e.a, De Bijenkorf, eenmalig, f 29,95.

Veertig Nederlandse illustratoren van kinderboeken laten daarin zien wat ze kunnen. Maar hoe! De inspirerenden leidraad was het sprookje uit Duizend-en-één-nacht 'Ali Baba en de veertig rovers', geestig op rijm gezet door Willem Wilmink.

Eén prent werd gehandhaafd uit de oorspronkelijke, niet meer verkrijgbare uitgave (Leopold, 1983), met fjne pentekeningen van de vorige week op 61-jarige leeftijd overleden illustrator Carl Hollander. Ook van Jean Dulieu en Max Veldhuijs werd een oude prent opgenomen. De andere zijn nieuw. Subliem is het knipoogje van Peter van Poppel naar de beroemde pijp - of niet-pijp - van Magritte, en met Ali Baba als sigaar, bij de tekst, die hij heel letterlijk neemt:

'Daar had de rover oren naar: nu werd die Baba de sigaar omdat hij, met een dolk doorstoken, nog wel een zware pijp zou roken.'

Verrassend is dat Ingrid en en Dieter Schubert, die altijd samenwerken, nu elk apart een prent maakten: Ingrid een realistische, sensuele slavin Morgiana, en Dieter een naar expressionisme neigende wanhopige roverhoofdman.

Horrorscènes, zoals de door de rovers gevierendeelde dief van hun schatten, die door de schoenmaker Moestafa weer netjes tot één lijk moest worden dichtgenaaid, werden met smaak en plezier uitgebeeld: surrealistisch door Angela de Vreede, als gestileerde puzzelstukjes door Georgien Overwater en komisch-realistisch door Juliette de Wit. En ook Friso Henstra laat kwistig de bloeddruppels spatten als Morgiana, dansend 'in haar blootste jurkje', de laatste rover doorsteekt.

Maar wat het meest treft zijn de zorgvuldige lay out en vormgeving. De prenten hebben alle hetzelfde formaat, en zijn stuk voor stuk met de hand aan de bovenkant ingeplakt in een goudkleurig kader. Onder elke prent bevindt zich een biografie van de maker. Typografie en bladbeeld van de tekstpagina's zijn aangepast aan de sfeer van de bijbehorende prent, en voorzien van een vingerafdruk in goud van de kunstenaar. In fraai linnen gebonden is dit boekwerk een schatkist vol geflonker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden