Een scharrelei is geen duurzaam ei

Foto: anp Beeld
Foto: anp

Nico Meijles is banketbakker bij Holtkamp in Amsterdam. Bij Holtkamp wordt elke week een verse lading eieren gebracht door een kippenboer uit de Veluwe. "Dat zijn scharreleieren", vertelt Meijles. "De kippen zitten binnen, maar niet in een legbatterij." Bij Holtkamp is het belangrijkste 'dat de eieren vers zijn', zegt hij. De banketbakker wil graag biologische eieren gebruiken, maar de kippenboer kan die niet in zulke grote hoeveelheden leveren.

Nog een voorbeeld uit de culinaire sfeer: De Franse meesterkok Michel Roux gebruikt voor zijn driesterrenrestaurant scharreleieren van een lokale boerderij. Scharreleieren zijn kennelijk de norm voor professionals. Maar volgens de Stichting Natuur en Milieu zijn het niet bepaald duurzame eieren. Natuur en Mileu noemt een scharrelei 'het gangbare standaardei'.

Voor de productie van eieren worden in Nederland 32 miljoen kippen gehouden. Dat gebeurt op vier verschillende manieren. Elke methode heeft een eigen code, die op de eieren te lezen is. Er zijn in Nederland nog steeds heel veel legbatterijkippen. Hun eieren, met code 3, zijn niet meer te koop in de winkel, maar ze worden wel gebruikt door de industrie. Advocaat of cake is bijvoorbeeld gemaakt van batterij-eieren.

Dan zijn er scharrelkippen die niet buiten komen, oftewel de gangbare standaardeieren. Op deze eieren staat code 2. Code 1 is gereserveerd voor eieren van de vrije-uitloop kippen. Die dieren leven in grote stallen maar pikken buiten nog wel eens een regenwormpje mee. Als laatste, of liever gezegd bovenaan de duurzame rangorde, staat code 0, die duidt op biologische kippen die buiten komen en biologisch voer krijgen.

De Dierenbescherming kijkt ook naar de wijze waarop in Nederland kippen gehouden worden en koppelt daar ook weer een beoordeling aan vast. Dat gebeurt met sterren. Eén ster is het minste, drie sterren is het beste.

Heeft een ei één ster, dan zat die kip die hem legde in een stal met daglicht en kon zij minimaal acht uur per dag naar een overdekte uitloop. Bij drie sterren zit de kip in een stal met daglicht, legnesten, zitstokken en strooisel om in te kunnen scharrelen. Ze kan naar buiten en haar snavel wordt niet gekapt. Het vriendelijkste ei voor de kip is dus een ei met code 0 en drie sterren.

Maar duurzaam is meer dan diervriendelijk. Om echt groen te zijn moet het bedrijf dat kippen houdt, ook nadenken over de mest, het voer en het gebruik van antibiotica. Dat laatste is bij legkippen over het algemeen niet echt een probleem in tegenstelling tot bedrijven waar vleeskippen gehouden worden. Het voer van legkippen bestaat eigenlijk altijd uit maïs, granen en sojaschroot. Soja wordt geteeld in Brazilië op grond waar vroeger bossen stonden. Het moet dus van ver naar Nederland gehaald worden. Dat is niet duurzaam. Duurzame eieren komen dus van kippen die zo min mogelijk soja eten of biologisch geteelde soja.

Kippen poepen dag en nacht en er is al zoveel mest in Nederland. Veel mest van legkippen wordt verbrand, bijvoorbeeld in een mestcentrale bij Moerdijk. Energie uit het verbranden van mest is groene energie. Maar niet duurzaam volgens Sijas Akkerman van Stichting Natuur en Milieu. Verbranden suggereert ten onrechte dat de mestproductie gerust kan groeien: des te meer groene energie. Maar volgens Akkerman hoort kippenpoep op het land, bij de kippenfarm. "Kippenmest is zo ongeveer de beste natuurlijke mest die er in Nederland te vinden is. Het bevat veel hoogwaardige stoffen zoals fosfaat en stikstof. Wij vinden dat de voer-mestkringloop zoveel mogelijk gesloten moet blijven. Juist om die waardevolle voedingsstoffen op het land te houden."

Behalve criteria voor diervriendelijkheid en duurzaamheid is er op de eierdozen nog veel meer verwarrende informatie te vinden.

Er zijn zo'n vijfentwintig verschillende soorten eieren in Nederlandse supermarkten. Ze heten maisei, omega-3 ei of zonnebloemei. Maar dat zijn volgens Natuur en Milieu allemaal gewone gangbare scharreleieren met iets extra's in het kippenvoer.

Slechts twee soorten eieren verdienen volgens de stichting uiteindelijk de titel duurzaam. Biologische eieren met een keurmerk van EKO of SKAL of Rondeel-eieren met een milieukeur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden