Een Salesiaan om van te smullen

Jongens en meisjes van een jaar of veertien knielen voor een priester. Deze heeft een stok bij de hand en opgestroopte broekspijpen. Het is de directeur van een middelbare school van de Salesianen van Don Bosco. Minzaam kijkt hij toe hoe de kruipende leerlingen slagroom van zijn blote knieën likken.

"Deze zaak schokt heel Polen", meent boulevardblad Fakt, die de 'controversiele ontgroening' breed uitmeet. Dat blijkt niet helemaal waar. Poolse ouders vinden dit soort seksueel getinte spelletjes met priesters blijkbaar niet schokkend, want ze staan 'pal achter hun priester', meldt de website van de school.

"De waarheid over onze school is vervalst", vindt een oud-leerling die met voormalige klasgenoten demonstreert tegen de 'manipulatie'. De school heeft binnen een dag nadat een lokaal tv-station het nieuws bracht een professioneel ogend media-offensief op touw gezet.

Alleen had de priester zelf misschien beter zijn mond kunnen houden. In plaats daarvan betoogt hij dat het bericht een 'valse beschuldiging' is. Op de foto staat weliswaar, goed zichtbaar op zijn knie, een spuitbus met slagroom. "Maar dat die daar staat, wil niet zeggen dat mijn knieën daarmee waren ingesmeerd." Niks geen slagroom dus. "Het was scheerschuim". Blijkbaar is het likken van scheerschuim minder ongepast.

"Hier gebeurde niets ongepasts", meent ook pedagoog Aleksander Nalaskowski in het katholieke blad Fronda. Even verderop in het interview verklaart hij echter: "Als schooldirecteur zou ik dit soort spelletjes en het maken van foto's nooit toestaan". Zo gepast is het toch blijkbaar ook niet.

Uiteraard is de gelikte Salesiaan inzet geworden van politieke strijd, want zo gaan die dingen in Polen. De Salesianen zelf maken op hun website reklame voor organisaties die verbonden zijn met de conservatief-katholieke oppositie. Links slijpt dan ook de messen.

"Die foto's zouden een geslaagde reclame zijn bij een pornofilm met de titel 'De Salesianen-school voor orale seks'", sneerde Joanna Senyszyn, een socialistische europarlementarier. De linkse concurrentie - de partij van Janusz Palikot - kon ook niet achterblijven: "Waar is het OM? Moet een priester eerst iemand verkrachten, in stukken snijden en er hosties van maken, voordat de overheid hem arresteert?"

Hier vergiste de linkse leider zich echter deerlijk, want het OM was al uitgerukt. Net als de schoolinspectie en de ombudsman voor de rechten van het kind, die de zaak kort samenvatte: "De grenzen van goed fatsoen zijn overschreden".

De kerk doet er ondertussen het zwijgen toe. "Op televisie zegt men dat de zaak gemanipuleerd is, dus daar steek ik mijn neus niet in", aldus Tadeusz Pieronek, die als enige bisschop reageerde. Gevraagd naar wat hij bedoelde, zei hij: "Er worden onware feiten gepresenteerd".

Vooralsnog zijn de enige gepresenteerde feiten foto's. Daarop is te zien hoe kinderen knielen en met hun mond de blote knieën van een priester aanraken, die zijn ingesmeerd met een witte substantie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden