Een ruw debatterende Kamer geleid door twee voorzitters

CDA-Kamerlid Michel Rog ziet het als 'een detail', Linda Voortman van GroenLinks noemt het 'heel lang geleden', maar het tussentijdse vertrek van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg was wel degelijk beeldbepalend voor deze Kamerperiode.


Van Miltenburg (VVD) wilde graag een vrolijke, strenge en rechtvaardige Kamervoorzitter zijn. "Ik zal erop toezien dat emoties de ruimte krijgen, maar nooit de overhand", stond er in haar sollicitatiebrief.


Dat van die emoties heeft Nederland geweten: "De historie zal het uitwijzen, maar er is een aanmerkelijke kans dat Nederland de afgelopen Kamerperiode vooral zal herinneren aan de uitdrukkingen 'pleur op' en 'doe zelf normaal", voorspelt Kees van der Staaij. "Het waren opvallende uitspraken, die blijven langer hangen dan de finesses van de Wet werk en zekerheid."


Helaas begon de kritiek, die al snel op het functioneren van Van Miltenburg rees, ook met emoties: haar eigen. Al na vier maanden verweet CDA-leider Buma haar 'sturend optreden', een opmerking die haar zichtbaar raakte. Later buitelde incident over incident, tot een in de papiervernietiger verloren gegane brief van een klokkenluider haar de kop kostte.


Gisteren pakte ze haar koffers. Van Miltenburgs toekomst is nog ongewis, maar vorige maand gaf ze in Zaltbommel een spetterend optreden als zangeres van een coverband. Misschien was dat een aanwijzing.


Ook opvolger Khadija Arib (PvdA) zal de geschiedenisboeken halen: zij is de eerste Kamervoorzitter van Marokkaanse komaf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden