Een royale soap waarvan iedereen de afloop wil zien

De Belgische oud-koning Albert blijft geheimzinnig over zijn eventuele vaderschap van een Belgische kunstenares. Intussen zwelt het gegons aan. Aan beide zijden van de taalgrens, een bijzonderheid op zich in dit gespleten land.

Gisteravond vertoonde de Vlaamse commerciële omroep het tweede deel van de documentaire-reeks 'Onze dochter heet Delphine'. Daarin doet de moeder van Delphine Boël, Alberts mogelijke bastaarddochter, een boekje open over haar geheime relatie in de jaren zestig en zeventig met de nu 79-jarige Albert.

De Vlaamse publieke zender begon intussen afgelopen weekeinde het meerdelige televisiedrama 'Albert II'. De recensies waren vernietigend, maar de eerste aflevering werd door 1,3 miljoen mensen bekeken. Dat is veel, op 11 miljoen Belgen.

De nu 45-jarige Boël werd verwekt in een periode waarin Albert huwelijksproblemen had met koningin Paola. Het bestaan van de vermoedelijke bastaarddochter kwam aan het licht in 1999, bij de verschijning van een biografie van koningin Paola. Albert maakte vervolgens een toespeling op zijn ontrouw in zijn kerstboodschap, maar refereerde er daarna nooit meer aan.

Dat de Belgische kranten de afgelopen maanden foto's publiceerden van Albert met de nog jonge Delphine aan het strand, kan Albert niet anders dan tandenknarsend hebben aanschouwd. De aandacht voor de zaak kreeg een impuls nadat Delphine Boël half juni aankondigde via de rechter koninklijk DNA te willen vragen. Aanvankelijk vroeg ze om het DNA van de toenmalige kroonprins Filip en diens zus prinses Astrid. Albert zelf genoot toen als regerend vorst onschendbaarheid. Na Alberts troonsafstand op 21 juli vroeg Boël alsnog om het DNA van Albert.

De rechters hebben inmiddels beslist dat de advocaten van alle betrokkenen eerst een jaar lang argumenten met elkaar moeten uitwisselen voordat er weer een echte zitting is. Stiekem hopen ze misschien dat de zaak alsnog in der minne wordt geschikt. Daarvoor lijkt het al te laat. Inmiddels wil iederéén weten hoe het zit.

Was aanvankelijk de maatschappelijke reactie op Boëls juridische zet zuur van toon, en werd er gespeculeerd over 'ware' bedoelingen als geld en faam, inmiddels is er meer begrip. Op discussiefora lijkt niemand meer te twijfelen aan het vaderschap van Albert. Hem wordt vooral verweten dat hij zijn dochter laat bungelen en zo het morele gezag van het koningshuis ondermijnt.

Prins Laurent, de jongste zoon van Albert, gooide deze week nog olie op het vuur door via zijn advocaat te laten weten dat híj anders wel bereid is om DNA te leveren. Via die omweg zou Delphine alsnog de familieband kunnen aantonen. Laurent is het enige kind van Albert dat nog een normale relatie met Boël onderhoudt.

"Alleen Albert kan dit stoppen", aldus de hoofdredacteur van Het Nieuwsblad. Hij moet, wat haar betreft, 'de gevolgen van zijn gedrag in het verleden onder ogen zien en zijn dochter erkennen'.

De commentator van De Morgen: "Hoe lang moet deze royale soap nog aanslepen vooraleer Albert doet wat elke vader hoort te doen?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden