Een route tussen Oostvaardersplassen en Veluwe

LELYSTAD - Edelherten die vrij heen en weer kunnen trekken tussen de lage en natte Oostvaardersplassen in Flevoland en de hoge en droge zandgronden op de Veluwe.

Het leek een te hoog gegrepen wens van natuurliefhebbers, maar Staatsbosbeheer heeft goede hoop dat de edelherten, die begin jaren negentig in de Oostvaardersplassen zijn uitgezet, tussen 2020 en 2030 hun soortgenoten op de Veluwe kunnen bezoeken.

Die hoop is gebaseerd op een onderzoek dat KPMG in opdracht van Staatsbosbeheer en het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden een robuuste ecologische zone te realiseren tussen de Oostvaardersplassen (5600 hectare), het Horsterwold (4000 hectare) en de natuurgebieden op de Veluwe.

Het antwoord van KPMG is positief: door de ontwikkeling van die ecologische zone te koppelen aan de toekomstige verdere verstedelijking van Almere, door integratie van verschillende functies in de zone en door het aanwenden van financiële middelen uit de private sector, is zo'n verbinding heel goed mogelijk.

Functies die met de zone kunnen worden gecombineerd en voor de opbrengsten zorgen waarmee de benodigde grond kan worden verworven, zijn onder meer de aanleg van bedrijventerreinen en landgoederen, zandwinning, recreatie en de berging van water en slib.

De directeur van Staatsbosbeheer, ir. Kees Vriesman, verwacht dat het rijk, de provincie Flevoland, de betrokken gemeenten, de waterschappen en Staatsbosbeheer binnen afzienbare tijd een intentieverklaring zullen tekenen. Daarna worden marktpartijen (zoals het Bouwfonds en projectontwikkelaars) bij het plan betrokken.

Volgens de ecoloog dr. Frans Vera is de hoge mate van natuurlijkheid van de Oostvaardersplassen vooral te danken aan de grootte van het gebied. Vera: ,,Kwaliteit wordt bepaald door de schaal. Dat geldt ook voor verbindingszones. Meer dan de helft van de geplande ecologische verbindingszones zal niet werken omdat ze te klein zijn. Een snelweg voor edelherten kan niet. Je moet tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold een zone realiseren van zo'n tweeduizend hectare. En dat tussengebied moet de biotoop bevatten waarin deze dieren kunnen leven.''

Het randmeer tussen Flevoland en de Veluwe is betrekkelijk smal en vormt voor edelherten (uitstekende zwemmers) geen probleem. Bovendien heeft Rijkswaterstaat plannen in het water natuureilandjes aan te leggen. Op het oude land bevinden zich ook nog barrières (zoals de autosnelweg A28), maar die zijn door voorzieningen als ecoducten te overwinnen.

Door de verbindingszone kan het edelhert een natuurlijker bestaan krijgen. Nu zitten de dieren nog opgesloten in de natte Oostvaardersplassen (normaal hun zomerverblijf) en de droge Veluwe (normaal hun winterverblijf). Maar niet alleen het edelhert, het grootste in het wild levende zoogdier van Nederland, profiteert.

Vera: ,,De winst van de schaalvergroting bestaat uit meer soorten en een toename van de populaties. In de Oostvaardersplassen loopt nu al de grootste in het wild levende kudde runderen van Europa.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden