Een rottweiler wordt nooit een golden retriever

agressieve honden | De Koninklijke Hondenbescherming pleit voor verplichte cursussen voor mensen die een rottweiler willen aanschaffen.

Na een bijtincident met een pitbull in Amsterdam begin augustus is nu ook een peuter uit het Drentse dorp Nieuw-Buinen aangevallen door agressieve honden. Ditmaal ging het om vier rottweilers die over de schutting van hun verblijf sprongen en het driejarige jongetje aanvielen, dinsdag. Ze zijn afgemaakt.

Zijn rottweilers gevaarlijk?

Rottweilers zijn van oorsprong gefokt als waakhonden, die koste wat het kost baas en territorium beschermen. "Ze zijn daarnaast ontzettend sterk, dus een aanval brengt meteen flinke schade toe", zegt Sieneke Groenman van de Koninklijke Hondenbescherming. "Met training en door de hond van jongs af aan te socialiseren kan hij prima in de maatschappij, maar het zal nooit een golden retriever worden." De hondenbescherming benadrukt de rol van de baas. "Die moet de hond aankunnen. Daarom pleiten wij voor houderschap onder voorwaarde, met een cursus vooraf."

Wat zijn de regels voor fokken?

De rottweiler is niet verboden. Fokkers die lid zijn van de Nederlandse Rottweiler Club laten hun honden testen op gedrag en raszuiverheid. "De hond mag niet agressief of angstig reageren op prikkels", zegt voorzitter Frank Beiboer. "Slaagt de hond niet, dan mag er niet mee worden gefokt." Doorstaan ze de test wel, dan krijgen ze een stamboom en certificaat en zijn ze geschikt voor de fok. Onderzoek van de Wageningen Universiteit toont aan dat 7 procent van de raszuivere rottweilers agressief of angstig gedrag vertonen, terwijl dit bij niet-raszuivere honden 16 procent is. Maar lidmaatschap is niet verplicht, daardoor verdwijnt het nestje van de goedgekeurde honden vaak uit het zicht. Bovendien is fokken met niet-raszuivere honden niet verboden. "We moedigen eigenaren aan hun hond te trainen en lid te worden, zeker als dit hun eerste hond is."

En hoe zit het met het baasje?

Wie zijn hond niet in toom kan houden is volgens het Wetboek van Strafrecht in overtreding, met een celstraf van maximaal zes maanden of een boete van maximaal 8200 euro. In de praktijk krijgt een baas bijna nooit straf, behalve een al dan niet voorwaardelijke boete van enkele honderden euro's. De hondenbescherming wijt dit aan een lappendeken van beleid in de verschillende gemeenten en een gebrek aan kennis van de wet, maar heeft goede hoop op verbetering: het ministerie van economische zaken heeft een landelijk protocol aangekondigd voor het houden van risicovolle honden. Het lot van de honden ligt na een incident vaak vast: of hij gaat naar de dierenfaculteit van de Universiteit Utrecht, of er gaat een spuitje in.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden