Rondje EuropaGriekenland

Een rookverbod is in Griekenland, zoals met wel meer wetten, vrijblijvend

Grieken paffen graag een sigaretje, ook al is het verboden. 
 Beeld Oli Scarff/Getty Images
Grieken paffen graag een sigaretje, ook al is het verboden.Beeld Oli Scarff/Getty Images

Ministeries die blauw staan, restaurantbezoekers die onverstoorbaar roken onder een verbodsbord en de dokter in het ziekenhuis die er nog eentje opsteekt. Binnenkort is dat in Griekenland voorbij. Als het aan de nieuwe conservatieve regering van premier Kyrakios Mitsotakis ligt, zijn alle openbare ruimtes snel rookvrij.

Volgens een wetsvoorstel van afgelopen week vallen straks ook speeltuinen onder het rookverbod. Er wordt politiecapaciteit vrijgemaakt voor controle op de naleving. Een verbod was er al – tien jaar al zelfs, en het behoort tot het strengste van Europa.

De praktijk is vrijblijvend

Maar zoals het wel vaker gaat met wetten en regels in Griekenland, zijn naleving en handhaving in de praktijk vrijblijvend. Eigenlijk voor wie er zin in heeft. En dat blijken er maar weinig. Maar liefst 87 procent van de Grieken komt rokers tegen in bars en 78 procent in restaurants, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. Gemiddeld liggen die percentages in de EU op 20 en 9 procent.

Restaurants en cafés zijn hun bezoekers graag ter wille bij het ontduiken van het verbod. Als ze asbakken plaatsen, zijn ze in overtreding. Dus zetten ze bekertjes water neer, waarin rokers hun peuk kwijt kunnen. In nachtclubs is het nog makkelijker: bezoekers gooien alles op de grond. Het verweer van de uitgaansgelegenheden is dat het economisch slecht gaat. “We willen onze klanten niet wegjagen”, is het mantra.

Paffen op de antirookdag

Grieken roken het meest van alle inwoners in de EU: ruim een op de vier steekt dagelijks minstens één sigaret op. Politici zelf geven niet bepaald het goede voorbeeld. In het parlement in het centrum van Athene walmen de rookdampen je tegemoet. De minister van onderwijs klaagt dat het tijdens haar zwangerschappen onmogelijk was een rookvrije ruimte te vinden. Het meest absurde voorbeeld gaf de vorige staatssecretaris van volksgezondheid. Die pafte zich op zijn ministerie eens door een persconferentie heen, op de wereldwijde antirookdag. “Beschamend. De man weet niets van gezondheid”, zei eurocommissaris Vytenis Andriukaitis van gezondheid eerder dit jaar

Premier Mitsotakis, een fervent anti-roker, wil aan die praktijken nu een einde maken. Om te beginnen moeten politici het voorbeeld geven: in het parlement mag niet meer worden gerookt. Maar het is de vraag of het deze regering wel zal lukken de wetgeving te handhaven. De eerste reactie van de politievakbond moet Mitsotakis somber stemmen. “De nieuwe activiteiten gaan ten koste van de hoofdtaak van agenten”, schreef die in een verklaring.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden