Verkiezingen

Een rondje Nederland, langs twaalf provincies. Wat moet er anders? En gaat u stemmen?

Beeld ANP

Per trein trok Trouw langs de hoofdsteden van alle provincies en vroeg de reizigers naar wat hen beweegt. Wat moet er anders in uw provincie? Gaat u stemmen? En op welke partij?

‘Ik ben Amsterdammer, geen Noord-Hollander’

Karin Hoefman (60) uit Amsterdam  

Beeld -

Voelt u zicht onderdeel van de provincie Noord-Holland?
“Nee, ik voel me onderdeel van Amsterdam. Ik ben een Amsterdammer, geen Noord-Hollander.”

Gaat u wel stemmen?
“Zeker. Op de Partij van de Dieren – al vind ik de windmolens op het land een beetje lelijk, en daar zijn zij wel voor. Nou ja, je kunt ook niet alles hebben.  Voor de waterschappen vind ik kiezen maar lastig. Misschien kunnen ze die verkiezingen beter schrappen. Verder zou ik graag zien dat het toerisme meer over de provincie wordt verdeeld.”

*

‘Een christelijk geluid in de politiek is belangrijk’

Paul Nijsse (19) uit Barendrecht

Beeld -

Welk gevoel heb je bij Zuid-Holland?
“Geen. Ik heb meer met Nederland als land of Rotterdam als stad. Zuid-Holland heeft geen onderscheidende dingen. Toch snap ik wel dat de provincies bepaalde besluiten nemen. Anders zou het in de landelijke politiek ook zo druk worden.”

Als je gaat stemmen, waarop baseer je dan je keuze?
“Ik ga wel stemmen, als ik het niet vergeet tenminste, en ik weet ook wel op welke partij. Ik vind het als student belangrijk dat er goede scholen zijn en als christen dat er een christelijk geluid in de politiek te horen is.”

*

‘Iets veranderen? Niets. Ik ga ook niet stemmen’ 

Lea Mets (59) uit Almere

Beeld -

Welk gevoel heeft u bij de provincie?
“Het is een rustige provincie en het openbaar vervoer van mijn huis in Almere naar mijn werk in Lelystad is goed geregeld. Ik hou van de natuur in de provincie, al heb ik hier door al dat groen altijd heel veel last van hooikoorts.” 

Wat zou u in de provincie Flevoland veranderen?
“Helemaal niets. Ik ga ook niet stemmen. Omdat ik denk dat het geen zin heeft en omdat ik vind dat het goed gaat. Ik heb trouwens nooit gestemd, ook niet toen ik nog in Suriname woonde. Als ik wel zou stemmen zou ik misschien de Partij voor de Dieren overwegen. En ik zou laten meewegen welke partij genoeg voor het klimaat doet. De waterschappen zijn in Flevoland wel belangrijk. Nog niet zo lang geleden was hier alleen water.”

*

‘Waterschappen? Schaf die verkiezingen maar af’ 

Johan van de Velde (72) uit Axel

Beeld -

Als u gaat stemmen, waar kijkt u dan naar?
“Ik stem op de persoon of de partij die naar mijn mening het meeste doet voor Zeeland. Wat betreft de waterschappen, die verkiezingen moeten ze afschaffen. Dat zou onder moeten worden gebracht bij Rijkswaterstaat. Nu kost het onnodig veel geld en voor verkiezingen zijn ze te onbekend.”

Wat vind u zelf belangrijk dat een provincie goed regelt?
“De veiligheid van de dijken en dat de kust niet vol wordt gebouwd.  Dat ze de tol zouden afschaffen bij de Westerschelde zou ook een mooie bijkomstigheid zijn.”

Beeld Brechtje Rood

*

‘Veel groen en weinig stoplichten. Heerlijk’

Lindsay Sloterdijk (29) uit Ossendrecht

Beeld -

Welk gevoel heeft u bij de provincie?
“Ik zou er nooit weg willen. Ik heb al op verschillende plekken in de provincie gewoond en nu woon ik aan de grens met de provincie Zeeland. Ik merk toch dat Zeeuwen andere mensen zijn. Voor een groot deel zit dat in taalverschil. Als wij ergens vandaan vertrekken zeggen we dat we aanrijden, zij denken dan dat we een misdaad hebben gepleegd.”

Zou je iets willen veranderen aan Noord-Brabant?
“Ik zou niet weten wat. De provincie heeft heel veel groen en er zijn maar weinig stoplichten. Als ik naar Helmond rijd, kom ik maar langs één stoplicht, dat is toch heerlijk?”

*

‘Regel de oude dag goed. Maar dat is landelijk’

Leo van Sintmaartensdijk (66) uit Zuid-Laren

Beeld -

Wat is Drenthe voor u?
“Het bos, fietsen, Drenthe is het mooiste stukje van Nederland. De paardenmarkt, natuur, Drenthe geeft je energie. Ik moet je zeggen: ik stem altijd, maar vandaag reis ik naar Japan. Dus gaat het stemmen niet.”

Wat zou er in Drenthe moeten veranderen?
“De oude dag moeten ze goed regelen, dat mensen gewoon op tijd met pensioen kunnen. Maar dat is landelijk. In Zuidlaren is er veel gedoe over een nieuwe winkel van de Albert Heijn. Gaat natuurlijk weer grof geld naar toe van de gemeente om alle mogelijkheden te onderzoeken, belachelijk. Stop dat geld in de toekomst, voor onze kinderen.”

*

‘Ik stem als een Fries, ook voor de waterschappen’

J. Sibrandi (75) uit Leeuwarden 

Beeld -

Voelt u zich een Fries?
“In de eerste plaats ben ik een Leeuwarder, út Ljouwert zeggen we hier. Ik stem als een Fries. Voor de waterschappen, want die zijn hier belangrijk. De grondwaterstand moet omlaag, zodat er weer velden met dotterbloemen komen.”

Wat drijft u naar de stembus?
“Stemmen hoort. Er moet veel anders, vind ik. Grootschalige landbouw moet minder hier in Friesland. Boeren doen alsof ze voor heel China moeten produceren, vroeger hoefde dat ook niet. En de winning van zout bij Harlingen moet stoppen, dat is slecht voor de grond. Landelijk ben ik links, voor de armen moet je zorgen. Zorgen dat iedereen aan een baan komt, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk bij de bieb en het museum gewoon betaald te maken.” 

*

Een oplossing voor de aardbevingsschade. Punt’ 

Marin Leus (29) uit Haren

Beeld -

Welk gevoel heeft u bij Groningen?
“Ik woonde al in Den Haag en Leeuwarden en nu in het kleinere Haren. Hier zijn de mensen nuchterder. Grote zorgen zijn er over de aardbevingen, ook bij vrienden van mij.”

Wat moet er na vandaag in Groningen gebeuren?
“Er moet een goede oplossing komen voor de aardbevingsschade. Punt. In Haren hebben we minder last van de bevingen, maar Groningers steunen elkaar. Mijn tweede punt is duurzaamheid, dat dossier heeft – om in dezelfde termen te spreken – nog meer opschudding nodig. Ik neig daarom naar de Partij voor de Dieren.”

*

‘Ik kijk naar wat partijen doen voor het klimaat’

 Anne Sophie Terberg (28) uit Utrecht

Beeld -

Hoe beoordeelt u op wie u gaat stemmen?
“Ik heb het verkiezingsdebat gezien op tv en bekijk de websites van de verschillende politieke partijen. Ik vind dat je je stem wel moet kunnen onderbouwen. Ik kijk ook naar wat de partijen doen voor het klimaat en ik zelf heb dat niet, maar ik weet zeker dat het schietincident van maandag voor sommigen wel bepalend gaat zijn in hun keuze.” 

Wat zou u zelf veranderen in de provincie Utrecht?
“Ik zou pleiten voor meer groen. Als het gaat om infrastructuur: ik snap dat ze de auto proberen te weren uit het stadscentrum, maar voor wie niet anders dan met de auto kan zou het makkelijker moeten zijn om uit de stad te komen. Door meer wegen rondom de stadskern bijvoorbeeld.” 

*

‘Mijn generatie komt amper aan een huis’ 

Matthijs Brink (29) uit Nijmegen

Beeld -

Hoe kijkt u naar Gelderland?
“Gelderland heeft geen identiteit, en dat is denk ik een probleem. Er zijn dorpjes en steden die geen binding met elkaar hebben. Dat merk ik nu in Nijmegen, terwijl ik van origine uit Ede kom. De provincie geeft me geen gevoel, maar ik ga wel stemmen.”

Wat moet er in Gelderland veranderen?
“Mijn generatie kan in Nijmegen amper aan een huis komen, dat moet echt anders. Sociale huur is niet beschikbaar en de vrije markt niet te betalen. Het centrum van de stad wordt voor de elite en voor investeerders terwijl de Nijmegenaar naar buiten wordt gedrongen. Dat moet anders.”

*

‘Ik ben een wereldburger die in Overijssel stemt’

Vincent Koopstra (23) uit Enschede

Beeld -

Welk gevoel heeft u bij Overijssel?
“Ik heb geen gevoel bij de provincie, man. Ik ben een wereldburger, die morgen toevallig in de provincie Overijssel stemt.”

Wat zou u in Overijssel anders willen?
“Ik ben al ondernemer, verkoop met mijn pa en broer zonnepanelen. Ik vind dat je zelf je boontjes moet doppen, maar aan de vergroening kan de provincie ook bijdragen. Ik heb het gevoel dat dat in de Achterhoek sneller gaat dan in Twente. En dan GroenLinks, man, daar zou ik op stemmen. Voor het klimaat. Maar in de stemwijzer verklaren ze hun standpunten niet, dus ga ik voor de PvdA, die wel uitlegt wat ze wil.”

*

‘Ik stem om onze cultuur, ons dialect, ons landschap te beschermen’

Lenie Geelen (78) uit Maastricht

Beeld -

In hoeverre bent u Limburger?
“Ik ben een echte Sjeng, een Maastrichtenaar. Limburg is mijn trots, ik ben hier geboren en getogen. Het is heel belangrijk dat onze cultuur behouden wordt, en dus ga ik stemmen. Ook voor mijn man, hij vertrouwt mijn keuze.”

Wat drijft u naar de stembus?
Samen met mijn vriendin Nanny Kreusch reizen we per openbaar vervoer stad en land af, maar de bus en trein zijn echt te duur. Dat moet goedkoper, helemaal gezien het klimaat. Daarnaast vrees ik voor het verlies van onze tradities. De universiteit en het ziekenhuis in Maastricht trekken veel mensen van buiten. Ik stem om onze cultuur, het dialect, ons landschap en de saamhorigheid te beschermen.”

Lees alles over de Provinciale Statenverkiezingen in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden