Een roman als mooi hebbeding

Beoordeel een boek nooit op z'n omslag, luidt het advies. Maar dat gebeurt bij de Best Verzorgde Boekenprijs juist wel. Zondag wordt een catalogus gepresenteerd met de 33 best verzorgde boeken.

Ambo Anthos Uitgeverij is genomineerd voor het boek 'Het diner' van Herman Koch. Dat boek verscheen eerder in 2009, maar is als luxe-editie afgelopen jaar nogmaals uitgegeven. Laurens Ubbink van Ambo Anthos Uitgeverij vertelt.

Hoe wordt het omslag van een boek vormgegeven?

"Dat bepalen we tijdens een overleg met de redactie en de marketingafdeling. Daar weten ze het meest van de verkoop van een boek en hoe een boek zo aantrekkelijk mogelijk kan worden."

Heeft de buitenkant te maken met de binnenkant?

"Het omslag moet altijd kloppen bij het boek, anders wordt de lezer op het verkeerde been gezet. Maar de link tussen de buiten- en de binnenkant mag wel abstract zijn. We hadden bij 'Het diner' ook mensen rond een tafel op het omslag kunnen zetten, maar dat is saai. Door die kreeft krijgt het een extra dimensie."

Heeft de schrijver inspraak?

"Dit verschilt per geval, maar het is niet zo dat de redactie alles beslist en de schrijver het maar moet slikken. De schrijver mag er altijd iets over zeggen. De redactie bedenkt wel altijd de ideeën voor het omslag."

Wordt het omslag van een boek aantrekkelijker gemaakt voor de verkoop?

"Je wilt altijd opvallen met een boek. De consument moet denken: dat boek wil ik hebben. Maar er komen wel eens adviezen binnen van boekhandels dat er bijvoorbeeld weinig rode kaften op de markt zijn. Het is onzinnig om daar dan naar te luisteren en alleen nog maar rode boeken uit te geven. Een omslag mag wel vragen oproepen, de controverse is juist goed."

Bij uitgeversgroep Gottmer is 'Alice in Wonderland' genomineerd. Het traditionele sprookje, maar in een mooi jasje gestoken. Carine van Wijk, redacteur bij Gottmer, licht toe.

Hoe wordt het omslag van een boek vormgegeven?

"De illustrator en de vormgever hebben er nauw overleg over. Maar de uitgever beslist uiteindelijk wat er op een boek komt te staan. Het is ook belangrijk dat een boek de markt aanspreekt, dus de verkoopafdeling kijkt altijd mee."

Heeft de buitenkant te maken met de binnenkant?

"Dat wisselt. Over het algemeen moet de buitenkant van een boek de weergave van de binnenkant zijn. Het moet een mooi geheel worden. Bij 'Alice in Wonderland' komt het patroon van het omslag terug op de pagina's aan de binnenkant. Maar bij verhalenbundels staat er een algemenere illustratie of afbeelding op, omdat het om meerdere onderwerpen gaat. Ook bij een prentenboek proberen we een afbeelding te pakken die nog niet binnenin staat."

Heeft de schrijver inspraak?

"Bij 'Alice in Wonderland' niet, omdat het om het originele sprookje gaat. De schrijver is allang overleden. Maar bij andere boeken soms wel. Schrijvers geven vaak de illustrator de vrijheid om iets moois te maken met de tekst als uitgangspunt. Als een schrijver niet gelukkig is met het ontwerp, heeft hij een vetorecht. Hij mag het ontwerp afkeuren, we gaan het niet doorduwen."

Wordt het omslag van een boek aantrekkelijker gemaakt voor de verkoop?

"Een roman is tegenwoordig naast een goed boek, ook een mooi hebbeding. Iets om op de salontafel te laten slingeren of cadeau te doen. Een mooi omslag is dan belangrijk."

Is het een eer om genomineerd te zijn?

"We zitten als uitgever eigenlijk elk jaar wel bij de selectie. We doen niet extra ons best om bij die selectie terecht te komen, maar het is een leuke bijkomstigheid."

Best Verzorgde Boeken. Tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam, tot en met 25 oktober. Zondag 20 september wordt de catalogus gepresenteerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden