'Een rollerskate-baan in de koeltoren, zou dat wat kunnen zijn?'

KALKAR - Bij het binnenstappen van het immense turbinehuis zegt Henny van der Most met een wijds gebaar: “En hier komt dus de speelstad. Met draaimolen en reuzenrad. Mijn verzameling oude stoommachines had ik in het gebouw hiernaast gedacht.”

Herr Haarmann, een van de medewerkers van de kerncentrale in Kalkar, wordt gevraagd om even voor licht te zorgen. Als de halogeenlampen in de hal op temperatuur zijn gekomen, kunnen de camera's inzoomen op de nieuwe eigenaar van de snelle kweekreactor, die als 'Kern-Wasser-Wunderland' een recreatieve bestemming gaat krijgen.

Er ontstaat een geduw en getrek. Een stuk of zes cameraploegen vechten om de beste plek. De eerste rondleiding die ijzerhandelaar annex horeca-ondernemer Henny van der Most uit Slagharen in Kalkar verzorgt, groeit uit tot een waar media-event. Half journalistiek Duitsland lijkt uitgelopen om kennis te maken met de kleurrijke ondernemer uit Overijssel, die met het krankzinnige idee kwam om een kerncentrale om te bouwen tot recreatiepark.

Van der Most zelf lijkt warm noch koud te worden van alle aandacht. In een mengeling van Duits, Nederlands en dialect ('Hoe schöner hoe mehr bezoekers, zeg ik altied') praat hij honderduit. En als een verslaggeefster hem een in Duits uitgeschreven tekst op een stuk karton voorhoudt, wil Van der Most ook die nog wel even voor de camera uitspreken.

Acht miljard mark heeft de bouw van de snelle kweekreactor in Kalkar gekost. Vanwege de enorme maatschappelijke protesten in de jaren zeventig werd de kerncentrale nooit in gebruik genomen. Uiteindelijk werd besloten om de reactor dan maar te verkopen. Henny van der Most, in Nederland onder meer eigenaar van de Bonte Wever in Slagharen en Speelstad Oranje bij Beilen, kwam naar de mening van de gemeente Kalkar met het beste plan. Hij bouwt de reactor om tot een park voor verblijfsrecreatie met 1 000 tot 1 500 bedden, restaurants, zwembaden, tennisbanen, een discotheek, een enorme speelstad en nog veel meer mogelijkheden voor plezier. “Een rollerskate-baan in de koeltoren, zou dat misschien wat zijn?”

Als de 1 500 parkeerplaatsen komend voorjaar gereed zijn, kan het complex (twintig jaar geleden misschien wel het best bewaakte van heel Duitsland) alvast worden bezichtigd. “Vroeger stonden we hier buiten de poort en kwamen we de nacht door met warme grog en koffie”, zegt een in onberispelijk grijs kostuum gestoken dertiger. Michael Cesarz zat midden jaren zeventig nog op het gymnasium in Duisburg en reisde met zijn vrienden naar Kalkar om te protesteren tegen de bouw van de kweekreactor. Anno 1995 is Cesarz de architect, die van Van der Most opdracht heeft gekregen om Kern-Wasser-Wunderland op de tekentafel vorm te geven. “Ik heb zelden iemand ontmoet met zoveel fantasie als Van der Most. Hij had zelf architect moeten worden”, zegt 'Diplom-ingenieur' Cesarz.

Herr Haarmann (59) slaat het media-circus met gemengde gevoelens gade. Hij trad in 1972 in dienst bij het energiebedrijf RWE dat de reactor in Kalkar zou gaan exploiteren. Bijna een kwart eeuw zorgde Haarmann er met een kleine dertig technische collega's voor dat roest geen kans kreeg in de kerncentrale. Een tragische baan. “Als technicus moet u mij niet vragen wat ik er van vind dat dit nu een pretpark wordt”, zegt Haarmann dan ook afgemeten. Nee, de opening van Kern-Wasser-Wunderland zal hij niet meer meemaken. “Dan ben ik net in de vut.” Haarmann wekt niet de indruk dat-ie het erg vindt.

Ondertussen rekent Henny van der Most voor dat er nog 20 000 ton staal en 2 500 ton koperen kabel in de reactor zit. Dat laat hij er allemaal uitslopen. En voor de enorme turbine, die ooit 150 miljoen mark kostte, zoekt hij ook nog een koper. “Er zijn wel wat Chinezen en Oekraïners langs geweest, maar die hebben geen geld. Als jij nog iemand weet...”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden