Een ring is een ring, maar in de Jordaan denken ze daar toch even anders over.

Bestaan er wandelingen die tegenvallen? Je zou haast zeggen van niet, want zolang de voeten stappen, de benen bewegen en er van alles valt te zien is het goed. Toch is dat niet zo. Sommige wandelingen zijn wel degelijk volstrekt zinloos.

Nicolien van Doorn

De Sieradenroute door de Amsterdamse Jordaan is er zo een. Het klinkt spannend, een wandeling langs de winkeltjes van acht edelsmeden en sieradenontwerpers in een van de authentiekste wijken van Amsterdam. Maar als je daar op zondagmiddag loopt en van de ene naar de andere sieradenwinkel hopt, ga je je vanzelf afvragen waarom hiervoor een speciale route is bedacht. En dan nog wel op zondag, wanneer al die andere fantastische winkeltjes en boetiekjes in de Jordaan dicht zijn. We zien hun etalages vol met kunst, antiek, porselein, klokken, meubels, boeken, kaarsen en kinderkleertjes, maar kunnen er niet bij. Het enige dat open is zijn onze acht sieradenwinkeltjes.

Maar goed, we zijn eraan begonnen en dus maken we die af. We starten in de Westerstraat bij Arte Adorno. Het is er niet druk, slechts twee bezoekers bekijken de modern vormgegeven sieraden. Druk is het wél een straat verderop, bij Roos Sieraad. Dat komt omdat Roos te Riet als enige van de acht edelsmeden begrepen heeft waar het bij een winkeltjesroute om draait. Geanimeerd staat ze de bezoekers te woord en vertelt hun alles wat ze weten willen. Bovendien staat de koffie klaar, met naast de koffiepot een schaal met schuimige sneeuwballen.

In het propvolle winkeltje is het dringen om nog iets te kunnen zien van Te Riets unieke sieraden. Zoals de octopusring van zilver en goud met grote regenboogmaansteen, granaat, twee roze toermalijnen, loliet, maansteen, amethist en citrien, en dat alles voor maar 325 euro!

Het volgende atelier is van Bert Hofmeester en Melanie Nesch. Hun sieraden zijn strakker en grover dan die we in de vorige twee winkels zagen. Dat is misschien wel het meest fascinerende van deze wandeling: dat je in korte tijd zoveel verschillende stijlen te zien krijgt.

Werkplaats De Stokerij is, de naam zegt het al, geen winkel maar een atelier. In een grote ruimte vol apparatuur zijn Sjoerie Lont en Marlies Pinksterboer aan het werk. Beide vrouwen maken alleen sieraden in opdracht. Grinnikend vertellen ze dat ze ooit hebben meegedaan aan een prijsvraag om een passend sieraad voor Máxima te ontwerpen. Ze laten de Zeeuwse oorijzers zien die zij voor de destijds kersverse prinses hebben bedacht. Het zijn net twee croissantjes. ,,Wat is er nou Hollandser en dus passender dan oorijzers?'', zeggen de ontwerpsters. ,,Maar daar dacht de jury jammer genoeg anders over. We zijn niet eens genomineerd, maar bij het bedenken en ontwerpen ervan hebben we wel heel veel lol gehad.''

Het volgende winkeltje heet Sier Raad Foru en wordt gerund door Barbara Smit, Ingeborg Schlusemann en Eline van der Laag, initiatiefneemster van de Sieradenroute. Van der Laag vertelt dat klanten zich regelmatig beklaagden dat hun winkel zo uit de route lag. ,,Uit de route? Nou, dan máken we een route!'', reageerde Van der Laag. Van de elf 'jordanese' ateliers die ze benaderde, reageerden er acht enthousiast op haar plan. En zo ontstond de sieradenroute die we vandaag lopen.

,,Mensen weten vaak niet wat er allemaal kan op het gebied van sieraden'', zegt Van der Laag. ,,Ze denken: een ring is een ring en alles is al een keer bedacht. Maar dat is niet zo. Wij hebben hier sieraden van vilt, en collega's van ons werken met rubber, bont of plastic. In onze winkels kunnen mensen zien wat voor verschillende stijlen er allemaal mogelijk zijn.''

De volgende halte is het piepkleine galerietje annex atelier van Richard Walraven. Zijn sieraden en gebruiksvoorwerpen zijn apart en gedurfd. Aan een groepje aankomende edelsmeden legt Walraven uit hoe hij bij het maken van zijn sieraden verbindingen maakt die nieuw zijn en interessant. Het klinkt bijzonder ingewikkeld, maar de studenten luisteren gefascineerd en kijken alsof ze precies weten waar hij het over heeft.

De sieradentocht eindigt op de Elandsgracht. In Goldstrasse laat Marina Alexandre zien dat sieraden behalve van goud, zilver en edelstenen ook gemaakt kunnen worden van bont en vilt. Studio 91 ten slotte is een initiatief van drie jonge ontwerpers, van wie Roos Arends de sieraden voor haar rekening neemt.

Mensen die stapelgek zijn op juwelen zullen beslist genieten van al het moois wat de edelsmeden in de Jordaan te bieden hebben. Maar alle anderen kunnen deze route beter op een doordeweekse dag lopen. Op maandag bijvoorbeeld, wanneer er lapjesmarkt is in de Westerstraat en op de Noordermarkt. Of op zaterdag, met zijn boerenmarkt en vogeltjesmarkt.

Een andere mogelijkheid is om de sieradenroute op zondag te combineren met een Theo Thijssenwandeling, langs de plekken waar schrijver Thijssen (1879-1943) zijn jeugd doorbracht en waar zijn romanfiguren liepen, verliefd werden en de zwembadpas oefenden. Deze wandeling gaat alleen door als er voldoende belangstelling voor is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden