Een rijstkoker luidt het onafwendbare afscheid in

Treinbestuurder Lionel (Alex Descas) behoeft heel wat glazen rum als zijn dochter meldt dat zij uit huis gaat. (Trouw) Beeld
Treinbestuurder Lionel (Alex Descas) behoeft heel wat glazen rum als zijn dochter meldt dat zij uit huis gaat. (Trouw)

Claire Denis schildert in ’35 Rhums’ het leven van een vader en een dochter in een buitenwijk van Parijs. Ze maken eten, en doen de was. Overdag bestuurt hij de trein, en gaat zij naar de universiteit. Hij weet, dat iemand haar op een dag de liefde zal verklaren. Misschien is ’t een student, misschien wel gewoon de buurjongen. Hij weet ook dat hij haar dan moet laten gaan, en dat hij op die dag 35 glazen rum achterover zal slaan.

Denis gaat helemaal tegen de clichés van de Parijse buitenwijk-film in, door het harmonieuze leven van een verweduwde vader en zijn studerende dochter te filmen. Het is een stel dat volledig op elkaar is ingespeeld en nauwelijks woorden nodig heeft. De ruimte die daardoor vrijkomt op de soundtrack wordt door Denis gevuld met de heerlijk weemoedige popliedjes van de Britse band Tindersticks. Het heeft een hypnotiserende werking, zeker als de camera daarbij over de treinrails glijdt.

]]>

Voor de kenner zal ’35 Rhums’ herinneringen oproepen aan het werk van Yasujiro Ozu, een excellent filmer van familierelaties in naoorlogs Japan. Ozu was voor Denis een inspiratiebron. De scènes met de rijstkoker, die het begin en het einde van ‘35 Rhums’ afbakenen, zijn daar een mooi, subtiel voorbeeld van. Ozu liet ook in al zijn films treinen rijden. Een goede reden voor Denis om Alex Descas een treinbestuurder te laten zijn. De man die de mensen van de buitenwijk naar het centrum brengt, en weer terug, heeft meteen een mooie symbolische functie.

Het is alsof Denis ook continu met verwachtingen speelt, door toch eerst een mysterieuze ‘banlieue’-sfeer te creëren, en daarna in te zoemen op liefdevolle familietaferelen. Ze maakt de relatie tussen de twee ook niet meteen duidelijk. Je denkt eerst dat het geliefden zijn, iets wat later, als vader en dochter liggend op bed een gesprek voeren, opnieuw wordt gesuggereerd.

Een minder gelukt uitstapje maakt Denis naar Duitsland, naar de zus van de overleden echtgenote en moeder, gespeeld door Fassbinder-actrice Ingrid Caven. De hypnose wordt dan ineens doorbroken, maar misschien moet dat ook wel bij het afscheid dat vader en dochter te wachten staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden