Een reislustige, vlinderlichte beer, visitekaartje van museum én bedrijf

Wie deze beer, de nieuwste aanwinst van het Moti, Museum of the image in Breda wil zien, moet even geduld hebben. De beer is een paar maanden op reis naar Zwitserland. In het Mudac, Museum voor design en toegepaste kunst in Lausanne, is hij de blikvanger op een tentoonstelling over pop-up die eerder in Moti was te zien.

Het is een reislustige beer, want tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven dook hij ook al op. Het is maar goed dat de Britse kunstenares Anna Garforth die hem heeft gemaakt, ook meteen een transportdoos - een glazen kooi - voor de beer heeft ontworpen, zodat hij heel blijft tijdens zijn uitstapjes.

Zo plat als een dubbeltje kwam de beer uit een 3D-printer. Via de origami-techniek zijn de stukken dunne karton vervolgens uitgevouwen tot het formaat van een volwassen beer. Hij ziet er erg krachtig uit, maar als je hem optilt blijkt hij vlinderlicht. Op zijn 'vel' bracht de kunstenares een fotocollage aan, die laat zien dat de natuurlijke leefomgeving van de beer verdwijnt. 'Wandering territory' is de officïele titel van het werk.

Fabienne van Beek van Moti verwacht dat de beer, die recent is aangekocht met steun van de BankGiroloterij, in de toekomst naar meer musea zal reizen. Een beter visitekaartje kan het museum, dat zich richt op hedendaagse beeldcultuur, zich waarschijnlijk niet wensen. De beer is een aansprekend voorbeeld van samenwerking in de creatieve industrie, die door Moti in gang is gezet, aldus Van Beek.

Anna Garforth maakte het dier speciaal voor de expositie over pop-up in Moti. Alle kunstenaars die meededen, werden gekoppeld aan een bedrijf in Brabant. Het is voor musea belangrijk om partnerships aan te gaan, nu ze steeds minder subsidie krijgen. Samenwerking tussen ontwerpers en bedrijven kan ook tot innovatie leiden.

Dat hebben ze bij Vinke Display in Breda ervaren, het bedrijf waarmee Anna Garforth de beer heeft ontwikkeld. Voor dit bedrijf, dat displays en luxe verpakkingen ontwikkelt, is de beer hét visitekaartje geworden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden