Een reisje boeken in de videotheek

Persoonlijk heb ik niks met videotheken. Net als aan Leefbaar Nederland zit er soms toch een ranzig luchtje aan. Bovendien zie ik films op tv al niet eens uit. Nee, de videotheek is aan mij niet besteed, laat staan dat ik er een reisje zou boeken. Toch is dat wat de nieuwe reisorganisatie Movie Travel komend voorjaar van plan is.

Op zich niet zo gek, want de videoverhuur is in Nederland over z'n hoogtepunt heen en de schoorsteen moet ook bij de videotheekhouder wel blijven roken. De videotheek van de 21ste eeuw wordt dus omgeturnd in een 'fun-shop', waar vakanties heel goed in passen.

Althans, dat is de redenering van Movie Travel, die honderden videotheken wil uitrusten met zelfboekzuilen, gekoppeld aan de website www.movietravel.tv. Zeven dagen per week overdag of 's avonds zoeken in de bestanden van touroperators, de gewenste vakantie selecteren op beschikbaarheid en natuurlijk leuke (video)plaatjes bekijken. Meteen on- line reserveren en klaar is kees. De videotheekhouder strijkt automatisch z'n reiscommissie op. Tel uit je winst.

Het lijkt eenvoudig, maar er zitten addertjes onder het gras. De zuilen moeten vanzelfsprekend betaald worden (199 euro per maand). En wie adviseert mij als ik hulp nodig heb? Kan ik straks ook met mijn klachten in de videotheek terecht? Wat gebeurt er bij misbruik en bijvoorbeeld bij overboekingen? Zijn de videotheken wel aangesloten bij het Garantiefonds, zodat ik veilig kan betalen? Hoe krijg ik mijn tickets en reispapieren? En zo zijn er meer vragen, waarop de antwoorden vooralsnog vaag blijven.

In het verleden zijn er ongelooflijk veel initiatieven geweest om reizen te verkopen in zogenaamde branchevreemde zaken. Eind jaren zestig begonnen de banken daarmee en eigenlijk is de Rabobank de enige die dat redelijk succesvol heeft volgehouden.

Alle andere initiatieven zijn eerloos gesneuveld. Reizen in supermarkten, in postkantoren, ja zelfs reizen bij kappers, bakkers, rijscholen en kolenboeren. Ja maar, dat kun je ook moeilijk funwinkels noemen, zegt Movie Travel. "Logisch dat dat niet werkt. In de reisvideotheken is die vakantiebeleving er wel. Daar komt bij dat wij als intermediair wel degelijk verstand van de reiswereld hebben."

O ja? En de Free Record Shop dan? Toch ook een en al fun. Maar vakanties aan de man brengen, ho maar. Recent is een reisproject in samenwerking met professionele aanbieders jammerlijk mislukt. En trendy zelfboekzuilen van Hotelplan-dochter Brooks Reisburo stonden een paar jaar geleden nog in Albert Heijn. Inmiddels niet meer. Ook D-reizen, nota bene onderdeel van het Dirk van den Broek-concern, is allang gestopt met pogingen om reizen via de eigen kruideniers te slijten. De klant wil het daar gewoon niet.

Tja, en dan dat internet. Hoewel het on line boeken van met name losse tickets, vakantiehuizen en voordelige hotels zeker een aardige vlucht neemt, wil het met de ouderwetse pakketreizen maar niet op grote schaal lukken.

Wat dat betreft zijn de problemen bij het ambitieus opgezette Travel Planet (een jointventure van marktleiders KPN en TUI) een teken aan de wand. Travel Planet staat nu met miljoenen euro's verlies in de etalage. Andere webreisbureaus zoals vakantienet.nl gaan stilletjes failliet. En touroperators met wilde internet-plannen worden genadeloos onder druk gezet door hun traditionele reisagenten. Ook veel nieuwkomers uit de ict-industrie stellen op internet hun reisprognoses drastisch naar beneden bij. Zoekstructuren zijn vaak te ingewikkeld en het vakantiebudget van de doorsneefamilie is te kostbaar om in de pc uit het zicht te verliezen.

Movie Travel houdt het vooral simpel en gaat zich in eerste instantie op jongere videotheekbezoekers van 15 tot 35 jaar richten.

Ondanks mijn twijfels gun ik ze alle goeds. Want zonder dit soort echte ondernemers, die hun nek durven uitsteken, zou het maar een saaie boel worden. Ik wil Movie Travel daarom een hart onder de riem steken: ook de meeste vertrouwde reisbureaus 'om de hoek' zijn in feite voortgekomen uit branchevreemde winkeliers: sigarenboeren die na de oorlog wat gingen bijklussen met het verkopen van busreisjes. Al gauw verdrongen de reisgidsen de shag en pijptabak van de schappen. Verzekeringen en vakanties zijn eveneens een lucratieve combinatie gebleken.

Er gloort dus nog een sprankje hoop voor de drieduizend videotheken in Nederland en België. Al was het alleen maar met ranzige reizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden