Een reisblog, maar voor wie?

Op allerlei sites laten reizigers in woord en beeld weten wat zij allemaal meemaken tijdens hun reizen. (trouw) Beeld
Op allerlei sites laten reizigers in woord en beeld weten wat zij allemaal meemaken tijdens hun reizen. (trouw)

Reizen in je eentje of met reisgenoten? In dit digitale tijdperk reis je met het thuisfront en met iedereen die jou op het web tegenkomt. Een reisblog is een must voor iedere globetrotter.

Munar, India, 1.39 uur - Linda heeft de ashram verlaten. Vier uur yoga per dag was iets te veel van het goede en na dag vijf had ze vreselijke rugpijn. Ze reist verder: „De trein naar Kottayam: goedkoopste treinkaartje 57 rupees (85 eurocent) voor drie uur in de trein. En ik heb het geweten... in een coupé met acht plaatsen (iedere zijde vier) zat ik met dertien mannen. Ze liggen zelfs boven in het bagagerek bovenop mijn backpack.”

Het is een willekeurige greep uit de vele dagelijkse postings van reizigers op de website waarbenjij.nu Meer dan 100.000 dagboekhouders uit 239 landen plaatsen dagelijks hun berichten op deze onlinereiscommunity. Backpack-verhalen uit Australië en Zuid-Amerika zijn alom vertegenwoordigd, want het zijn vooral jonge mensen –en opmerkelijk veel vrouwen– die een onlinereisdagboek bijhouden.

Opvallend veel dagboekschrijvers zijn wereldreizigers die vaak tot een jaar lang het ene land na het andere aandoen. Op hun blogs prijkt een lange reeks kleurige vlaggen in het vakje ’bezochte landen’. Op de reiscommunity reismee.nl hebben Laurens en Christina een blog waar ze de ene keer dik ingepakt in Antarctica op een ijsvlakte zitten, en dan weer in een heetwaterbron op 4000 meter hoogte in Chili zwemmen.

Reisblogs zijn meer dan verhalen van reizigers, het zijn eigenlijk op zichzelf staande kleine websites die aan de hand van tekst, foto en video een beeld schetsen van belevenissen in het buitenland. Tijd en toegang tot internet zijn geen obstakels, want de dagboekhouders schrijven ellenlange berichten en uploaden honderden foto’s van hun eigen bruine hoofden, groene oases, stoffige dorpjes en nieuwe vrienden. Geen detail blijft de bezoeker bespaard.

Waarom doen mensen zoveel moeite? En moet de wereld nu echt weten hoe laat iemand is opgestaan, dat het bed hard was en hoe het eten smaakte? Onlinereiscommunities zoals waarbenjij.nu, maar ook reislogger.nl of shareyourstory.nl, omschrijven hun websites als een plaats waar reizigers in contact kunnen blijven met het thuisfront. Voor vele bloggers is dit dan ook het doel; hun belevenissen in het buitenland in ruil voor reacties van de thuisblijvers over hun dagelijkse leven in Nederland.

Een groot deel van de bloggers lijkt hun verhaal direct aan familie en vrienden te richten. In hun postings komen namen voor van mensen die alleen ingewijden kennen en worden ’huishoudelijke mededelingen’ gedaan waar de toevallige onlinevoorbijganger niets aan heeft. „Vorige week sinterklaas gevierd met Anne en Steef”. „Op dag 2 ben ik naar de kapper gegaan, en ik heb drie T-shirts voor dertig dollar gekocht.”

Toch worden reisblogs niet uitsluitend gebruikt voor communicatie met familie of vrienden. Het merendeel van de reisblogs heeft een informatieve waarde voor de aanstaande reiziger die zich wil oriënteren. De reisblogs met echte landeninformatie en reisbeschrijving worden vaak gemaakt door reizende stellen, waarvan de leeftijd iets hoger ligt. Ze hebben meestal al jaren reiservaring en hun reisblog pronkt vaak op een eigen website, in plaats van op één van de populaire reiscommunities.

Een voorbeeld van doorgewinterde reizigers en fanatieke reisbloggers zijn Jan en Petra die op hun website 2discover.net diverse grote reizen hebben beschreven, voorzien van veel fotomateriaal en een gedetailleerd reisschema. De landen die aan bod komen zijn ondere andere Marokko, Namibië, Peru en Tibet. Een alternatieve informatiebron zijn reisblogs over reizen-op-maat, om er zeker van te zijn of een georganiseerde reis voldoet aan de beloften in de brochure.

Ton en Ria hielden op hun website tonstegers.nl een dergelijk reisdagboek bij. Zij maakten begin dit jaar een groepsreis door Noord-India.

Niet alle miljoenen postings op Nederlandse reisblogs blijven beperkt tot een opsomming van het wel en wee tijdens de verre reis. Sommige blogs hebben een speciaal thema, andere richten zich, door toevallige aanwezigheid in een brandhaard, op de actualiteit.

Dat laatste was het geval bij Manon. De Nederlandse studeert in Griekenland en bezocht uit nieuwsgierigheid de plaats waar zich heftige rellen afspeelden. Op haar reismee.nl-blog schreef ze hierover. Het programma Netwerk pikte het op en de studente was even later in de uitzending te horen.

Dat niet alle reisblogs per se over jungletochten en berghutten gaan, bewijst de waarbenjij.nu-blog van Frank en Elise die naar Kenia vlogen om een kindje te adopteren. „Nog even en dan vliegen we onze droom tegemoet: vader en moeder worden van Samuël Caleb James Baggermans. Zoonlief is nu nog heel abstract: één korzelig fotootje.”

Reisblogs hoeven niet uitsluitend in tropische oorden geschreven te worden. Ook de ambtenaar op weg naar zijn werk kan een stukje tikken over belevenissen en bezienswaardigheden in Nederland en zijn buurlanden. Dat doet de 35-jarige ’forens’ op reizigerinlimburg.blogspot.com. De naam van zijn blog: ’Reizen met de trein tussen Kerkrade en Maastricht’.

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden