Een regen van klappen en schopen voor deelnemers Gay Parade

De allereerste 'Gay parade' in de geschiedenis van de stad Belgrado was zaterdag nog niet begonnen of Svetlana Ilic (19) zit alweer in een taxi, met een bloedende hoofdwond op weg naar het ziekenhuis. Ze is in elkaar geslagen door een menigte voetbalhooligans en ultranationalistisch Cetniks. Haar belagers voelden zich moreel gesteund door enkele eveneens aanwezige orthodoxe priesters. De politie deed niets.

De Joegoslavische hoofdstad is inmiddels tolerant genoeg om een demonstratie van homotrots te kunnen verdragen, dachten de organisatoren van de gay parade. Ze hielden het ingetogen. Geen extremiteiten in leer, geen bloot, maar een eenvoudige optocht met balonnen en vrolijke teksten op knullig getimmerde borden.

Maar de parade wordt 's middags bij de officiële aankomst op het Plein van de Republiek opgewacht door een grote groep jongeren. De dreiging hangt dan al in de lucht. Eerst vliegen er grove beledigingen in de richting van de homo's en lesbiennes, dan eieren, bierglazen en tenslotte stoelen. Mannen in zwarte jacks communiceren per portofoon. Hoogstwaarschijnlijk zijn het jongens van Vojislav Seselj, de ultra-nationalistische leider van de Radicale Partij die zijn uiterste best doet Servië op wat voor manier dan ook te destabiliseren.

Homoseksualiteit is immoreel, zegt een aanwezige orthodoxe priester. Praktisering ervan is verwerpelijk en publieke uiting ervan is pervers.

Als de kleine optocht het plein nadert, rent de horde jongeren erheen. Svetlana is het eerste slachtoffer. Ze valt en krijgt een regen van klappen en schoppen te verduren. Een oudere man probeert haar te ontzetten, en krijgt vervolgens de volle laag aan verwensingen en spuug te verwerken. Een van de belagers draagt een T-shirt met de tekst White Power. De jongeren hebben echter alweer andere slachtoffers op het oog. Daardoor ontkomt Svetlana.

Het geweld gaat ruim een uur door. Ook een jongen met een anarchistenvlag wordt afgetuigd. Drie vrouwen van middelbare leeftijd worden achterna gezeten omdat zij het waagden te protesteren. De politie holt wat heen en weer, maar doet niets om de slachtoffers te beschermen. Pas als een paar agenten zelf in het nauw komen, trekken zij het dienstpistool en schieten in de lucht.

Als de kruitdampen zijn opgetrokken, is het resultaat vijf zwaargewonden. Veel meer mensen met builen, schrammen en blauwe plekken hebben zich echter aan registratie onttrokken. Ze zijn gevlucht.

Op een terras aan de rand van het centrum likken Victor en Tomi hun wonden. Victor steekt met trillende vingers zijn zoveelste sigaret op. ,,Ik haat ze'', zijn de enige woorden die hij een kwartier lang kan uitbrengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden