Een rechter die opeens boodschappen van God ontving

Shock Head Soul
Regie: Simon Pummell. Met Hugo Koolschijn en Thom Hoffman. In 5 bioscopen.

De beginjaren van de pyschoanalyse genieten volop belangstelling in de bioscoop. Na 'A Dangerous Method' waarin David Cronenberg de driehoek Jung-Freud-Spielrein onderzocht, keert ook de Engelse, in Nederland wonende regisseur Simon Pummell terug naar de vroege 20ste eeuw, en een patiënt die belangrijk bijdroeg aan de psychoanalyse.

In dezelfde periode dat Jung en Freud geïnteresseerd raakten in de patiënte en latere psychoanalytica Sabina Spielrein, verscheen een boek van een patiënt over zijn eigen gekte. De Duitse advocaat Daniel Paul Schreber (1842-1911) die negen jaar in een psychiatrische inrichting doorbracht en in 1903 onder de titel 'Denkwürdigkeiten eines Nervenkranken' zijn memoires publiceerde, is het onderwerp van het verrassend experimentele 'Shock Head Soul', waarin documentaire, drama en animatie in elkaar overvloeien.

De zoektocht van de regisseur naar een filmtaal die rechtdoet aan Schrebers geestesgesteldheid, aan zijn schizofrenie en paranoia, valt te prijzen. Het gevaar van experimentele ijver is wel dat je het karakter niet nadert, maar juist op afstand houdt. Tussen alle beeldtrucjes en frivoliteiten (hedendaagse psychoanalytici die in het documentaire-gedeelte kleren dragen uit Schrebers tijd) blijft Hugo Koolschijn wel goed staande. Zijn optreden als de president van het hooggerechtshof in Dresden die rond zijn vijftigste opeens boodschappen van God krijgt, en denkt dat hij verandert in een vrouw, sleept je mee, en laat je onwillekeurig raden naar mogelijke oorzaken van zijn innerlijke nood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden