Recensie

Een razend knappe en originele thriller rondom de Theems in Londen

null Beeld Sharon Bolton
Beeld Sharon Bolton

Sharon Bolton van ‘Kleine zwarte leugens’ levert opnieuw een razendknappe, originele thriller af.

Sharon Bolton
Het donkerste water
Vert: Anda Witsenburg
Bruna; 477 blz.
€ 19,99

Sharon Boltons nieuwste boek begint ongewoon met een kaartje van een deel van de loop van de Theems door Londen en in de eerste scène een plompverloren kennismaking met de moordenaar. Die is eigenaar van een ongebruikt pomphuisje langs de oever van de rivier en daar keihard aan het werk. Een jonge vrouw moet in lakens worden gewikkeld voor ze de rivier ingaat. Het arme kind is zwaar gewond maar nog niet dood en begint plotseling te bewegen. Ze probeert weg te komen. Een ijzersterk begin van het boek maar ook raadselachtig want de arme vrouw roept niet ‘Wie ben je?’ maar ‘Wat ben je?’

In ‘Het donkerste water’ keert Boltons speurder Lacey Flint terug. Flint is nu lid van de rivierpolitie die patrouilleert op de Theems. Ze inspecteert schepen en controleert vergunningen. En Lacey Flint zwemt. Bijna iedere dag duikt ze vanaf haar woonboot de rivier in als het tij doodvalt.

Gezonder dan ooit

Ze voelt zich gezonder dan ooit als ze op een vroege ochtend in juni een arm ziet deinen in het water. Pas als het verder in doeken gewikkelde lichaam is geborgen en het eerste onderzoek heeft plaatsgevonden, bedenkt Lacey dat het lichaam was vastgemaakt met nylonkoord dat was doorgesneden. Op de heenweg heeft ze het lichaam niet gezien. Iemand moet het dus hebben losgemaakt voordat zij terugzwom. Waarschijnlijk met de bedoeling dat zij, Lacey, het zou vinden. Ongewild wordt ze zo toch weer een zware zaak ingetrokken.

Dan worden er meer dode meisjes gevonden, die allemaal op elkaar lijken. Jong, met mooi lang zwart haar en lichte ogen. Het zijn Pasjtoen, uit Afghanistan. Dat er veel illegalen via de Theems London binnen worden gesmokkeld is bekend, maar waarom deze meisjes? Terwijl het onderzoek vordert, begint Lacey aan zichzelf te twijfelen. Ziet ze echt af en toe een hoofd in het water? Is er een andere zwemmer? Waarom liggen er soms speelgoedbootjes op het dek van haar boot?

Bolton heeft met dit boek opnieuw een razend knappe en originele thriller afgeleverd. Het plot, de vreemde bewoners langs de oevers, de verlaten panden en boten worden indringend neergezet. Maar het sterkst is Bolton in het tot leven brengen van de rivier. Door haar beschrijvingen laat ze je de rivier bijna ruiken. Achter in het boek is dan ook een waarschuwing opgenomen: ga nooit zwemmen in de Theems. De rivier is levensgevaarlijk door tij en scheepvaartverkeer. En bezoek de kreek waar Lacey woont alleen met een gids.

Lees hier meer boekrecensies van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden