De vraag van Monic

Een radicale middenpartij? CDA, maak duidelijk waar je voor staat

Sybrand Buma van het CDA tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen, 20 maart 2019. Beeld ANP
Sybrand Buma van het CDA tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen, 20 maart 2019.Beeld ANP

Ziet u het voor zich, een radicale politieke middenpartij? Uit de reacties op deze vraag van Monic Slingerland blijkt dat de Trouw-lezer niet zit te wachten op een radicale koers van het CDA.

Boerenlobby

Voor een christelijke partij geldt alleen de Imitatio Christi in de politieke realiteit en die navolging van Christus herken ik nergens in het CDA. Die navolging heeft als agenda de zorg voor de schepping en gelijkwaardigheid van iedereen in macht en materieel opzicht, want iedereen is je broeder of zuster. Juist de boerenlobby, waar het CDA sedert jaar en dag voor staat en de diepgewortelde liefde voor een liberale economie maken dat de politieke praktijk van het CDA volkomen tegengesteld is aan de idealen van die navolging van Christus.
Kees van Leeuwen, Bolsward

Arrogantie ten top

Nee, in een radicale middenpartij geloof ik niet. Het vindt volgens mij ook geen enkele aansluiting bij onze achterban, hooguit bij een gedeelte van onze leden. Bovendien, wanneer er bij onze achterban geen draagvlak bestaat voor het door het CDA landelijk voorgestane klimaatbeleid, dan is dat een gegeven. Onze achterban bestaat uit volwassen, weldenkende mensen. En dan draagvlak denken te kunnen creëren voor een radicaal beleid bij die mensen? Arrogantie ten top.
Arie Slob, CDA Noordeloos

Eigentijdse invulling

Een politieke partij dient haar beleid niet te baseren op een keuze voor links, rechts of midden, maar op een eigentijdse invulling van haar ideologische uitgangspunten. Laat het CDA duidelijk maken welke christelijke waarden het wil omzetten in politieke keuzen en welke die zijn. Laat duidelijk zijn waar de partij van uitgaat en waarop zij kan worden aangesproken.
Piet Dirksen, Leiden

Spiegelen

Waarom je spiegelen aan de andere partijen? Kijk naar jezelf, wees authentiek, dan val je vanzelf(sprekend) op je plaats. Het woord radicaal is dan helemaal niet nodig.
Clara Janssen, Epse

Status quo

Ik geloof al heel veel jaren niet meer in het CDA en daarom ook niet meer in een vernieuwd CDA als radicale middenpartij. De rechtse CDA’ers met hun gerichtheid op handhaving van de status quo en het beschermen van de gevestigde belangen hebben de touwtjes te stevig in handen. De kiezers die het CDA als een radicale middenpartij wel zouden kunnen zien zitten, zijn allang afgehaakt en komen niet maar zo terug. En als het CDA haar koers zou gaan verleggen, dan verliest zij een flink deel van haar kiezers aan de andere rechtse – conservatieve – partijen. De CDA’ers die aandringen op een radicale middenkoers kunnen beter overstappen naar de ChristenUnie.
Jan Bulsink, Doetinchem

Geen toekomst

Ik denk niet dat een middenpartij nog veel toekomst heeft in Nederland. Sinds het einde van de verzuiling voelt stemmen op een middenpartij een beetje als blanco of niet stemmen. Steeds meer mensen willen partijen die zich duidelijk uitspreken voor iets: voor het milieu, of tegen asielzoekers of islam, voor nationalisme, een harde aanpak van criminaliteit... Ik weet niet waar het CDA zich mee kan profileren als het óók nog in het midden wil blijven. Misschien kunnen ze het proberen met de slogan: ‘Stem CDA, een schot in de roos’.
Henri Boelé, Hillegom

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Lees ook:

Een nieuw radicaal politiek midden is dringend nodig

Pak als christen-democratie de handschoen op om mensen weer te verbinden, stellen CDA-leden Jeroen Kremers en Bas van Os, namens medeauteurs van ‘Verandering en vertrouwen’ Lans Bovenberg, Raymond Gradus, Frank van den Heuvel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden