Voetbal

Een racist? Ron Jans? In Amerika vinden ze van wel

null Beeld
Beeld

Ron Jans zong de verkeerde woorden mee met een liedje. Vandaag werd bekend dat hij de resultaten van het naar hem ingestelde onderzoek niet afwacht, maar ontslag neemt als trainer bij de Amerikaanse voetbalclub FC Cincinnati.

Het was een slip of the tongue. Onschuldig, onhandig en ja, ook dat, onwelgevallig in het huidige tijdsgewricht. Ron Jans, sinds augustus trainer van het Amerikaanse FC Cincinnati, ligt onder vuur na het gebruik van een racistisch woord, waardoor hij zijn taken tijdelijk heeft moeten neerleggen.

Wat is er gebeurd? Twee weken geleden, na een oefenwedstrijd ter voorbereiding op het nieuwe Major League-seizoen (dat eind deze maand begint), zat Jans (61) met zijn spelers wat na te praten in de kleedkamer. Drankje erbij, muziek aan. Uit de speakers knalde hiphop, een muziekstroming die bekendstaat om zijn ongepolijste taalgebruik. En ja, toen gebeurde het: Jans zong twee woordjes mee. Eén ervan was het n-woord, een racistisch beladen woord in Amerika.

Hij keek verschrikt om zich heen

“Daar moet je voorzichtig mee zijn”, waarschuwde zijn reserve-aanvoerder hem ten overstaan van zijn ploeggenoten. Jans keek verschrikt om zich heen. Hij had twee woordjes meegezongen, zachtjes, onschuldig en zonder bijbedoelingen, maar voor de zekerheid benadrukte hij: het was tegen niemand persoonlijk.

Zaak gesloten? Niet dus. Afgelopen donderdag moest de oud-trainer van FC Groningen, SC Heerenveen en PEC Zwolle op het matje komen bij de voorzitter van FC Cincinnati. Er was een klacht tegen hem ingediend.

Kennelijk heeft één van zijn voetballers de Amerikaanse spelersvakbond over het voorval geïnformeerd, waarna ook de Amerikaanse voetbalbond werd ingelicht.

Ron Jans is sinds augustus trainer van het Amerikaanse FC Cincinnati. Beeld AP
Ron Jans is sinds augustus trainer van het Amerikaanse FC Cincinnati.Beeld AP

Er wordt nu onderzoek gedaan naar de uitlatingen van Jans. Tot die tijd mag de oefenmeester zijn functie niet uitoefenen. Gisteren zat hij niet op de bank toen FC Cincinnati een oefenwedstrijd speelde tegen Nashville.

Dinsdag werd bekend dat Jans de resultaten van dat onderzoek niet afwacht, maar ontslag neemt. “Tijdens het onderzoek zijn enkele zaken naar voren gekomen, waarop Ron zijn ontslag aanbood”, staat in statement te lezen op de website van de club. “We hechten er veel belang aan dat iedereen bij onze club zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt. Raciale en culturele diversiteit is een belangrijk onderdeel van wat voetbal zo speciaal maakt”, aldus voorzitter Jeff Berding.

(Oud-)spelers en bestuurders nemen het inmiddels publiekelijk op voor Jans. Hij, een racist? Het past niet bij het beeld van de voormalig leraar Duits, die Martin Luther King en Nelson Mandela tot zijn voorbeelden rekent en altijd voorbeeldig samenwerkte met donkere spelers. “Van iets onhandigs wordt iets heel groots gemaakt”, zei een ontstemde Jans tegenover de NOS. “Dit voelt als een slechte droom, ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer ik tegen racisme ben.” Koningin Máxima zou zeggen: “Hij was een beetje dom.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden