Een puppy in de vuilnisbak

Dennis Lehane schittert als vanouds

HARRIËT SALM

Dennis Lehane schept personages die je meteen voor je ziet. Neem Bob. Een introverte, sympathieke, maar eenzame vent, al twintig jaar de vaste barman van Cousin Marv's, een kroeg in een achterbuurt van Boston. Vaste gasten die te lang blijven hangen en niet betalen? De zachtmoedige Bob laat het over zijn kant gaan. In het eerste hoofdstuk - het is koud en Bob keert laat huiswaarts - hoort hij gepiep komen uit een vuilniscontainer.

Het blijkt afkomstig van een mishandelde puppy. Bob eigent zich de hond toe, buurtgenoot Nadia helpt hem daarbij. Bobs eenzaamheid lijkt eindelijk voorbij. Maar dan meldt zich het niet zo vriendelijke baasje dat de hond terugeist of geld wil zien.

Of neem Marv, naar wie ooit de bar vernoemd is. Hij werkt er nog, maar is allang geen eigenaar meer. Hij maakte schulden en heeft de kroeg aan Tsjetsjeense gangsters verkocht, die de tent nu gebruiken om drugs- en prostitutiegeld wit te wassen. Marv zint op een tegenzet. Het loopt anders dan gepland. Voor Marv én voor Bob.

Het concept voor dit boek verscheen een paar jaar geleden al als kort verhaal in een Engelstalige bundel. Die kleine geschiedenis - genaamd 'Animal Rescue' - werd omgewerkt tot een scenario voor een film die eind deze maand in Nederland in première gaat onder de Engelse titel 'The Drop'. En nu heeft Lehane het oorspronkelijke korte verhaal weer omgewerkt tot thriller. Die bochtige ontstaansgeschiedenis heeft 'Het loket' overigens geen kwaad gedaan. Het is een heerlijk boek geworden - zij het nog steeds wat dun.

Hoewel de lezer al snel gaat houden van Bob, wordt langzaam duidelijk dat de sympathieke goeierd ook scherpere kantjes heeft. Maar tegen die tijd ben je al zo aan hem verknocht dat je hem alles vergeeft, zelfs het onverwacht oplaaiende geweld in de ontknoping.

Het is niet de eerste keer dat een boek van Lehane verfilmd wordt. Bekende Amerikaanse topfilms als 'Gone, Baby, Gone', 'Mystic River' en 'Shutter Island' zijn ook aan zijn geest ontsproten. En dan is er nog een andere reden om reikhalzend naar de filmversie van 'Het loket' uit te kijken. Liefhebbers van de maffia-tv-serie 'The Sopranos' kunnen daar hun held James Gandalfini (Tony Soprano) bewonderen in de rol van Marv. Het was de laatste rol van Gandalfini, die vorig jaar overleed.

Maar leest u eerst het boek.

Dennis Lehane: Het loket (The Drop). Vertaald door Bert Meelker. Ambo/Anthos; 167 blz. euro 15

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden