Een przewalskipaardenmiddel

Auteur van het dictee Kees van Kooten (links) en presentator Philip Freriks tijdens het Groot Dictee der Nederlandse Taal in de Eerste Kamer. Beeld anp
Auteur van het dictee Kees van Kooten (links) en presentator Philip Freriks tijdens het Groot Dictee der Nederlandse Taal in de Eerste Kamer.Beeld anp

Hieronder volgt de integrale tekst van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De opzettelijke verhaspelingen van auteur Kees van Kooten, vanaf de vierde zin, zijn gemarkeerd met een sterretje.

Een przewalskipaardenmiddel

Na koffie gedronken te hebben, begon het Groot Dictee. Niettegenstaande de taalcriticus Charivarius zijn macedoine 'Is dat goed Nederlands ?', die verrukkelijke thesaurus vol linguïstische bêtises, publiceerde in 1940, zou het journaille anno hodie een raillerend exposé van onze pennenstrijd alsnog met dit piteuze zinnetje kunnen initiëren.

Zulke lammenadige anastrofes vernoemde de criticaster naar zijn tante Betje, in wier postale verbiage een heel aantal zeugmata, polysyndetons en anakoloeten wiewauwde.

'Een heel aantal' is de contaminatie van 'een groot aantal' en 'heel veel'; vanavond irriteren wij ons aan spelfouten, mitsgaders aan menig grammaticaal quid pro quo - emendeer mij!

Als men insinueert dat u heimwee heeft naar de leraar Nederlands als feniks, *waarmee* het zo is gegaan dat hij werkeloos achter de *gerianiums* zit, moet u niet *paranoia* reageren, aangezien die accusatie *een vrijwel cliché is*.

Het was *veelbetekend* hoe *elke media* *onwelwillig* reflecteerde op de krankjorume tekst van het Koningslied, over *wiens* begeestering de godganse participatiemaatschappij *zich streste*.

U *hoort ons inziens tot een* van het gardekorps Nederlanders die menen dat de campertiaanse schrijfwijze van het adjectief verrukkelijk - het megafonetische neologisme vurrukkulluk - als voorkeurspelling te verkiezen *had* geweest.

Het is niet zozeer een *fetisj* voor spelling als wel het tot in de finesses breidelen van grammaticale valstrikken dat ons steeds *overnieuw* beschermt tegen een Babels imbroglio; *mits* dit verifiërende przewalskipaardenmiddel de enige wapening tegen nepmailtjes concretiseert.

Bijgevolg *beseft u zich* een pseudobancaire poging tot phishing zorgeloos te kunnen deleten *dan* u leest: Er *is* een inactieve activiteit op *dit* rekening plaatsgevonden. Want *zodan* onze zuiderburen zeggen: Menen ligt dicht bij Kortrijk maar verre van Waregem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden