Een prullenbak steekt nog boven de golven uit

reportage | Op het strand van Hoek van Holland is meer te beleven dan op Curaçao. Dankzij de storm.

Twister vindt de storm geweldig. De 13-jarige labrador kon gisterochtend niet wachten het strand van Hoek van Holland op te gaan. Ze ligt op het zand, met de snuit richting de golven die steeds dichterbij komen. Af en toe roept baasje Ronald Meijer dat ze iets achteruit moet. "Twee jaar geleden durfde ze het water niet in, wat dat betreft was ze altijd een anti-labrador. Maar op haar oude dag heeft ze het te pakken."


Meijer en zijn vrouw Annemarie Meijer-Izeboud vieren een vakantieweek in een van de nieuwe strandhuizen van de kustplaats. "We twijfelden. Tussen Bali, Curaçao en Hoek van Holland. We hebben geen spijt. Hier is veel meer te beleven", zegt Meijer-Izeboud. Ze maakt foto's van de wilde zee. Af en toe moet ze even naar binnen, om haar versteende handen op te warmen. Haar man vult aan: "Je krijgt respect voor de natuur. Wat een geweld!"


Het is drie uur 's middags, het water nadert zijn hoogste punt op de plek waar de Nieuwe Waterweg uitmondt in de Noordzee. Meijer-Izeboud: "Zie je dat hek daar, op de pier?" Af en toe duikt het op tussen de golven, die met de minuut de rotsige dam verder overspoelen. "Daar stonden we twee uur geleden nog. Nu kun je er niet meer komen."


De betonnen kade waar de Nieuwe Waterweg anders een meter of twee onder ligt, is inmiddels volledig onder water verdwenen. Alleen aan een prullenbak en een lantaarnpaal die boven de grijsgroene golven uitsteken, kun je zien dat je er normaal gesproken kunt lopen. De zeeschepen in de havenmond varen op ooghoogte voorbij aan de tien à twintig toeschouwers, alsof je zo naar ze toe kunt wandelen. Een containerschip met de noordwester in de rug glijdt vlot de rivier op, terwijl een tanker die de zee op wil, meter voor meter tegen de wind in stoempt.


Edward Dierick (25) uit Vlaardingen staat naar het kolkende water te krijgen. Voor dit tafereel is hij een avond naar het ouderlijk huis gekomen. Naast hem Vlaardinger Henk Hofman (65), weggedoken in zijn windjack. Achter hem stroomt het water inmiddels in hoog tempo de duinen in, toch is dit niet de extreemste storm die Hofman zag in Hoek van Holland. "Tien, vijftien jaar geleden stroomde het zo de toegangsweg naar het dorp in. Dat heb ik daarna nooit meer gezien."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden