Een protest tegen het kabinet is wel een treinkaartje waard

REPORTAGE Voor het eerst demonstreren PVV-kiezers, ze hebben het gehad met Rutte

DEN HAAG - Voor het eerst heeft PVV-leider Geert Wilders openlijk een thermometer in zijn achterban kunnen steken. Ruim duizend sympathisanten kwamen zaterdag af op de eerste grote bijeenkomst van de partij in Den Haag, een demonstratie tegen kabinet-Rutte II. Waarover de aanhang zich opwindt, was tijdens Wilders' speech duidelijk te horen.

"We moeten terug naar de gulden", roept Wilders rond half twee richting zijn gehoor. Luidkeels gejuich steekt op. "En uit de EU." Opnieuw hard gejoel en een paar gebalde vuisten in de lucht. "We moeten onze eigen Nederlandse identiteit behouden." Ja! "Islamisering?" Nee! "Roemenen en Bulgaren?" Boegeroep.

De spandoeken in het publiek vormen ook een duidelijke graadmeter. 'Stop de slopers', staat er op een. Op een Nederlandse vlag staat 'is-lam'. En haast pal voor Wilders' neus is een mensgrote gulden afgebeeld.

Vol overtuiging houdt oud-bankmedewerker Henk Voets (72) uit Hillegom een spandoek in de lucht: 'Nederland bankrutte.' Met vrouw en twee vrienden is hij naar Den Haag gekomen. "Wij willen uit de EU. Het geld dat naar Griekenland en Cyprus stroomt, komt nooit meer terug."

Voets, rode sportjas en chic lichtbruin montuur, stemde voorheen VVD, nu PVV. "Ik ben teleurgesteld dat dit kabinet zomaar alles kapot kan bezuinigen terwijl we richting de 700.000 werklozen gaan."

Iets verderop maakt een 54-jarige stevige Hagenees in bruine leren jas zich kwaad over de JSF's die het kabinet wil aanschaffen. "Als ik moet bezuinigen, koop ik toch ook geen nieuwe auto?", schampert hij.

"Straks krijgen we dat zooitje uit Roemenië en Bulgarije er ook nog bij", gaat de timmerman door, die vóór de PVV 'voor Pim' stemde. "Ze komen niet alleen je baan innemen, ze halen ook je huis leeg. Wat je had, pakken ze af, die pleurisdieven."

Met zijn naam wil hij niet in de krant. "Anders kan ik geen werk meer vinden. Als Wilders werkloos raakt, krijgt hij geld. Ik niet."

Ook Petra (42) en John (48) Derlagen uit Haarlem beklagen zich over de komst van Oost-Europese immigranten. John heeft als timmerman zijn uurprijs verlaagd van 40 naar 25 euro. "Om de rekeningen te betalen, knap ik in de avonduren motoren op om te verkopen op Marktplaats." Petra gaat naar kringloopwinkels en draait sindskort ploegendiensten als medicijninpakker. "Dat moet nu ook al", verzucht John, "terwijl we een kind in huis hebben."

Ze hebben nog 150 euro op de rekening staan, maar besloten daarvan toch dertig euro uit te geven aan een retourtje Den Haag. "Vanuit je stoel gaat er ook niets veranderen", zegt John, kaal hoofd en zonnebril van technofestival Awakenings op.

"Wat Wilders zegt over de islam, hoeft van ons niet", verduidelijkt Petra. "Maar als mensen het hier al moeilijk hebben, moet je Bulgaren en Roemenen niet laten komen om ons laatste graantje af te pikken. Dat zijn we met Wilders eens."

De sfeer viel het stel mee, ze waren bang voor agressie en lieten hun zoon bewust thuis. Maar ze voelen niet zo zeer boosheid onder het publiek, eerder machteloosheid. Om dat te delen, is fijn, vinden zij met andere bezoekers. "Alsof dit mijn vrienden zijn", vat Angelique Huiskamp (46) uit Hillegom samen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden