Een proeve van domheid

Terwijl in een piepklein Europees land de bevolking zich ledig hield met de problematiek rond het verschijnsel 'strafschop', keek de Amerikaanse sportwereld op 29 juni naar de honkbalwedstrijd tussen de New York Mets en de Atlanta Braves. Niet bepaald naar de wedstrijd zelf, maar meer naar de gedragingen van een der spelers: John Rocker.

Meer dan 500 leden van de New Yorkse oproerpolitie waren naar Shea Stadium gestuurd om eventuele rellen in de kiem te smoren, want het New Yorkse publiek had een rekening met de boerenpummel van Atlanta openstaan.

In het kort de voorgeschiedenis: Rocker is een hard gooiende, sterke en vooral domme honkballer die een halfjaar geleden zijn gedachten de vrije loop liet tegenover een journalist van Sports Illustrated. In het gewraakte artikel zegt de pitcher dat hij New York een vreselijke stad vindt en dat een vergelijking met Beiroet op zijn plaats is. Hij geeft af op vreemdelingen, extreem jonge moeders met vier kinderen, homofielen met aids, punkers met gekleurd haar, Vietnamezen, Spanjaarden, Aziaten, kortom buitenlanders die van een Amerikaanse stad een rommeltje maken. Rocker vraagt zich af waarom de mensen geen Engels spreken en wat ze in 'zijn' land komen doen.

Voor zijn uiterst domme woorden is hij geschorst, zij het kort. Twee weken moest hij aan de kant blijven en er kwam een bespottelijk lage boete overheen. Rocker bleef echter 'target' voor de pers, zodanig dat hij zich anderhalve maand geleden vergat en de schrijver van het verhaal fysiek bedreigde. De brenger van de boodschap had het weer eens gedaan...het bekende verhaal. Terwijl zijn ploeggenoten zich steeds meer van de typisch zuidelijk denkende en handelende Amerikaan distantieerden, bleef de leiding van de Braves achter de werper staan.

Afgelopen donderdag schreef Rocker voor zichzelf een verklaring op papier en liet zijn tekst redigeren door een ex-speler die nu spelersmakelaar is. De tekst las hij voor tijdens een persconferentie die de beladen wedstrijd voorafging. Volgens afspraak liet de organisatie van de Mets de volledige verklaring aan het publiek op een groot scherm in het stadion zien.

Rocker had al eerder aangegeven een beperkt denkvermogen te hebben. Sommigen noemden dat primair, anderen typerend voor zijn afkomst. Hij verontschuldigde zich tijdens zijn speech voor zijn uitlatingen, maar gaf nog even een veeg richting sportjournalistiek. Zijn woorden waren te hoog uitgetild boven de sport zelf, vond hij. Honkbal op zichzelf was belangrijker dan de onzorgvuldig gekozen woorden van een enkeling, meende hij. Bij het voorlezen van min of meer moeilijke woorden haperde Rocker, hetgeen voer voor Amerikaanse columnisten was en lachsalvo's op de tribunes opleverde.

De New Yorkse kranten slepen de messen en een ervan ging zover de kop 'Ku Klux Kloser' te gebruiken. Rocker is closer bij de Braves (iemand die het duel als werper kan beëindigen) en in die hoedanigheid gooide hij een perfecte achtste inning. Het publiek zag hem perfect aan het werk. Hoe dat mogelijk was? Rocker was op en top geconcentreerd en deed waar hij goed in was. De commotie rond zijn figuur scheen hem in de uitoefening van zijn sportieve daden niet te raken.

Zei een Amerika-kenner: ,,Een beter bewijs voor zijn onmetelijke domheid was niet te bedenken. Hij gooide alsof er nooit iets gebeurd was. Een normaal mens heeft gevoel.'' Mensen met gevoel missen penalty's, maar dat terzijde. De oproerpolitie hoefde in New York niet op te treden. Daar niet...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden