Een prijs voor vechtersbazen

De meeste Nobelprijzen voor de vrede gaan naar heiligen, vechtersbazen of politieke dissidenten, zo leert de ervaring van 94 jaar. Deze keer kwamen vechtersbazen aan bod. Dat is gunstig want het betekent dat er ergens vrede is gesloten. Anders neem je iemand uit de andere categorieën, zoals in 1979 Moeder Teresa, de weldoenster van de sloppenwijken van Calcutta, of in 1983 de Poolse vakbondsleider Lech Walesa, die het communistische bewind in zijn land tartte.

Een kleurrijk trio gaat straks naar Oslo: Sjimon Peres, nu minister van buitenlandse zaken, eerder vader van de Israëlische atoombom. In 1985 pleegde hij, als premier, met zijn luchtmacht een moordaanslag op de tweede laureaat, Jasser Arafat, voorzitter van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, na een rij Palestijnse terreurdaden. De derde man die van trots mag glimmen is de Israëlische premier Jitschak Rabin. Hij was in 1988, als minister van defensie, verantwoordelijk voor het beleid van het breken van botten van Palestijnse betogers.

Wie zichzelf overwint is sterker dan wie een stad overwint. Onder dat motto eert het Nobelcomité vechtersbazen, die elkaar de hand drukken. Vorig jaar verleende het comité de hoogste eer aan de voormalige Zuidafrikaanse president De Klerk, en zijn opvolger Nelson Mandela. In 1978 waren de Egyptische president Anwar Al-Sadat en de Israëlische premier Menachem Begin de gelukkigen. Die laatste prijs bleek geen garantie dat de betrokkenen hun handen voortaan thuis zouden laten, want Begin organiseerde vier jaar later een veldtocht in Libanon.

Ook de Palestijnse onderhandelaar Aboe Mazin was genoemd als kandidaat, maar die moet nog vrede sluiten met Arafat. Hij heeft zich sinds het verdrag van Oslo, vorig jaar, kritisch uitgelaten over Arafat. Arafat droeg de prijs op aan het Palestijnse volk, Rabin aan het Israëlische. Omgekeerd zou te veel van het goede zijn geweest. De drie Nobelprijswinnaars buigen zich momenteel over de vraag hoe ze hun vrede moeten redden,

nu de ontvoering van de Israëlische soldaat Nachsjon Waxman door de fundamentalistische organisatie Hamas zo'n dramatische afloop heeft gekregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden